U nastavku razgovora s umaškim gradonačelnikom Vilijem Bassanesom dotaknuli smo se gospodarstva, turističke budućnosti koja bi se udruživanjem OPG-ova, gastro i eno ponude mogla izboriti protiv bezlične globalizacije. Zašto imamo dojam da Istra stoji u mjestu - Bassanese je istaknuo problem Županije i podobnih, nestručnih kadrova i kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, odnosno energetskoj samodostatnosti.  

Umag je dominantno turistički grad u kojem ritam života nedvojbeno određuje sezona. Koliko je imageu Umaga doprinio hotel Kempinski s pet zvjezdica i golf igralište koje je posjećeno tijekom cijele godine?

Možda je preciznija formulacija da je Umag najmanje ovisan o turizmu u usporedbi s ostalim turističkim gradovima u Istri, ali je turizam u Umagu svakako dominantan. Od samog otvaranja 2009. godine, Kempinski hotel Adriatic bitno je utjecao na kvalitetu strukture turista koji posjećuju našu destinaciju. Podignuta je ljestvica što se kvalitete same ponude tiče, ali i sama kupovna moć turista u Umagu. Riječ je o svega jednom hotelu, ali koji se uspješno pozicionirao u grupi luksuzne ponude smještaja i popratnih usluga, što je ranije u Umagu nedostajalo.

Golf igralište s 18 rupa svakako je dodatno podigao kvalitetu same ponude, kao i turista koji borave na našem području. Golf igralište uz Kempinski hotel Adriatic postao je motiv dolaska brojnim golferima, obzirom na prirodnu ljepotu, jedinstvenost ove golf destinacije, kao i činjenicu da je riječ o jedinom golf terenu u Hrvatskoj na kojem se može igrati svih 365 dana u godini.

Jeste li zadovoljni strukturom smještajnih kapaciteta? Obzirom da u Savudriji niče Petram resort koji je predimenzionirani apart hotel koji će prodavati pojedinačne stanove može li to spriječiti podizanje kvalitete turizma na tom području?

Svako je greenfield ulaganje u turizam na našem području poželjno jer takvih ulaganja nema puno u Istri. Ako se pitamo je li je moglo biti i drugačije, možda i je. No, prostorni planovi su davno doneseni i oni su predvidjeli takvu vrstu smještajnih kapaciteta. Mislim da su hoteli općenito bolji smještajni kapaciteti za Istru nego li kampovi, iz više razloga. Kvaliteta destinacije s hotelima u svakom slučaju može samo rasti.

Znamo da je u Savudriji planiran i hotel visoke kategorije uz obnovu zaštićene Stancije Grande te izgradnju još jednog golf igrališta. Što će to donijeti Umagu na turističkoj karti Europe?

Pored Kempinski hotela Adriatic, koji se nalazi nedaleko od lokacije gdje se grade ili su u planu graditi se navedeni kapaciteti, siguran sam kako će cijela ova zona u skoroj budućnosti predstavljati elitnu zonu koja će zadovoljiti sve želje i potrebe turista visoke kupovne moći. Kad tome pridodamo i izgradnju novog golf terena kraj navedenih resorta, sa sigurnošću možemo reći kako će to biti dodatna motivacija golferima visoke kupovne moći za posjetu naše destinacije. Dva golf terena u užoj zoni nema nitko u Hrvatskoj te takva ponuda može samo dati dodatni akcent na kvalitetu usluge koju će golferi koristiti.

Slažete li se da je Umag već danas i vrlo kvalitetna gastro destinacija? Čini se da to nije dovoljno iskorišteno u promotivne svrhe? Koga biste vi izdvojili?

Umag i cijela sjeverozapadna Istra, pogotovo zbog svoje gastro povijesti, namirnica i strateškog položaja, svakako nudi bogatu i kvalitetnu gastro priču koja apsolutno ima još prostora za napredak, što se razvoja i promocije tiče. Priroda nam je podarila vrhunske plodove koje su poznate diljem svijeta. Istarska kuhinja jedna je od najukusnijih i najkreativnijih generalno te bi se svakako trebao uložiti dodatan napor kako bi njezinu popularnost digli na još višu razinu.

Ne bih posebno izdvajao naše restorane i vinare jer svaki od njih koji gaji tradicionalnu istarsku kuhinju i eno kulturu, daje svoj doprinos u podizanju razine kvalitete gastro ponude na našem području.

Uz turizam i vi ste osobno 'gurali' uređenje gospodarske zone. Koga danas imamo u Umagu od jačih i srednjih gospodarskih subjekata a da nisu izravno u turističkoj djelatnosti?

Na području Umaga imamo više industrijskih tvrtki koji uvelike utječu na razvoj gospodarstva na našem području. U gospodarskoj zoni Unagarija od velikih tvrtki možemo izdvojiti Sipro d.o.o, Aluflekspack Novi d.o.o., Aurimex d.o.o., Istra-color d.o.o., Valcar d.o.o. i mnoge druge gospodarske subjekte koji bitno utječu na kvalitetu slike gospodarstva u našem gradu. Parcelu u Ungariji kupila je i svjetska tvrtka Hempel d.o.o., koja planira ubrzo seliti pogon iz grada u navedenu zonu. Tu je i tvornica Podravka d.d., kao i Istra-auto te sve tvrtke koje imaju želju preseljenja, no i mnoge druge tvrtke koje imaju vezanu proizvodnju. Očekujemo da će za 4-5 godina cijela zona biti u funkciji.

Kako poticati poljoprivrednike i OPG-ove i povezati ih s turističkim tvrtkama? Vjerujete li da Istra u budućnosti, u proizvodnji hrane, barem dijela namirnica, može biti samodostatna i podmirivati potrebe svojih stanovnika i turista?

Da budem jasan, smještaj u hotelu i ponuda su danas globalizirane i standardizirane, te gotovo iste u cijelom svijetu pa je po tome gotovo isto boravite li u hotelu u Umagu, Helsinkiju ili Rodhosu. Protiv te globalizacije se „borite“ upravo s motivom, destinacijom i gastro ponudom. To mnoge „velike tvrtke“ ne razumiju jer ih zanimaju samo brojke.

Upravo zbog navedenog mislim kako bi turističke tvrtke u Istri trebale pokazati veći interes za suradnjom s lokanim OPG-ovcima te na taj način poticati i promovirati doživljaj autohtonosti lokalne proizvode i kuhinju. No, istovremeno bi se i manji proizvođači trebali udružiti u zadruge odnosno clustere te zajednički nastupati na tržištu. Upravo je to formula za win-win rješenje, a sve ostalo nas vodi u bezličnu globalizaciju.

Jesmo li sposobni osigurati samodostatnost Istre?

Ako je Istra prije 80-90 godina mogla biti samodostatna sa svojih tada 400 tisuća stanovnika, ne vidim ni jedan razlog da ne bude i danas s prisutnim tehnološkim napretkom, dostupnim svakome. Pravo pitanje je jesmo li mi sposobni za takvo što, a ne može li se.

Može li, uz zamah obnovljivih izvora energije u Istri, Umag u budućnosti biti i energetski samodostatan grad? Što je za to potrebno?

Naravno da može, u trenutku kad će nam oni koji pišu zakonske okvire to i omogućiti te kada će „stručnjaci“ u Županiji maknuti iz županijskog prostornog plana zakonski nepredviđena ograničenja koja će nam omogućiti energetsku samodostatnost.

Da pojednostavim, zbog pogrešnih pojedinaca na ključnim mjestima mi danas ne koristimo obnovljive izvore energije i o tome nažalost nemate s kim razgovarati, to je naša realnost. Na primjer sva javna rasvjeta u Istri bi mogla biti iz obnovljivih izvora energije, no to nema tko provesti, ali imamo „stručne„ agencije sa „stručnim“ političkim kadrovima koji i stručno politički rade, i to je naša realnost. (iPress)