Više od 40 gospodarskih predstavnika veleposlanstava i trgovinskih misija akreditiranih u Republici Hrvatskoj gostovalo je u četvrtak, 29. rujna 2022., u Gradu Vodnjan-Dignano. Članove diplomatskog zbora dočekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio te im sa svojim suradnicima predstavio graditeljsko, kulturno i povijesno naslijeđe Vodnjanštine, ali i njene gospodarske mogućnosti.

Nakon posjeta Infobipu, prve hrvatske tvrtke jednoroga, predstavnici inozemnih misija obišli su staru jezgru, a u gradskoj su im upravi viša stručna suradnica za gospodarstvo i EU projekte Emili Janko te gradonačelnik Pastrovicchio prezentirali razvojne potencijale Vodnjanštine. U prvom redu, iznijeli su im viziju razvoja sakralnog i gastro turizma, razvoja ekološke poljoprivrede i kvalitetnog upravljanju otpadom te poboljšanje kvalitete života kao krajnji cilj.

"Izrazito smo zahvalni na toploj dobrodošlici Grada Vodnjana i nadamo se da će ovaj posjet uroditi nekim gospodarskim uspjehom za sam Grad Vodnjan", rekla je Maja Rosenzweig Bajić, voditeljica Službe za gospodarsku bilateralu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, koje je i organiziralo studijsko putovanje diplomata.

Inozemni gosti domaćinima su nakon prezentacije postavljali brojna pitanja, a najveći interes pokazali su za tri poslovne zone na području Vodnjana – Galižana, Vodnjan sjever i Tison. Posebno su ih zanimale mogućnosti turističkog razvoja, kao i poljoprivredna proizvodnja, posebno maslinarstvo. Kao bitan aspekt uspostave gospodarskih suradnji istaknuta je dobra prometna povezanost Vodnjana.

"Ideja ovakvih studijskih putovanja pokrenuta je 2014. da se stranim diplomatima prikažu razne hrvatske regije i gradovi te predstave kultura i gospodarske mogućnosti Republike Hrvatske. Ministarstvo nastoji dva do tri puta godišnje organizirati ovakva putovanja, svaki put u drugu županiju. Ovaj put put smo u Istarskoj te ćemo uz Vodnjan posjetiti i Grad Pulu. Obilazimo razne firme gdje će se stranim diplomatima, koji se bave gospodarstvom, pokazati mogućnosti određenih tvrtki, kao što su nam i u Infobipu predstavili što i na koji način rade te kakve su mogućnosti za daljnje širenje i suradnju s investitorima iz njihovih država", rekla je Maja Rosenzweig Bajić.

Gradonačelnik Edi Pastrovicchio inozemne je predstavnike pozvao da se vrate u Vodnjan već u studenom, od 25. do 27., kad se održava Istravirgin – 16. dani mladog maslinovog ulja, kao najveća vodnjanska manifestacija od izrazitog značaja za lokalnu privredu. (iPress)