Sporazum o poslovnoj suradnji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grada Vodnjan-Dignano potpisali su u Vodnjanu danas, u ponedjeljak 26. rujna 2022. godine, dekan fakulteta prof. dr. sc. Jurislav Babić i gradonačelnik Edi Pastrovicchio. Potpisivanju je prisustvovao i prorektor osječkog Sveučilišta za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju red. prof. art. Robert Raponja.

Grad Vodnjan-Dignano prepoznao je u ovoj visokoškolskoj ustanovi iz Osijeka sposobnost i stručnost te potencijal za potporu daljnjem razvoju poljoprivrede na Vodnjanštini, posebno maslinarstva, kao i proizvodnji i promociji visoko kvalitetnih autohtonih namirnica s ovog područja.

"U ovom sporazumu vidimo mogućnost da razvojnim projektima naš proizvod, ekstra djevičansko maslinovo ulje, dovedemo na još višu razinu. I nadam se da se nećemo zadržati samo na maslinama i maslinovom ulju, jer prostora za suradnju ima puno", rekao je gradonačelnik Pastrovicchio. Prema dekanu Babiću, smisao ovakvih sporazuma je da se zajedničkim snagama radi na unaprjeđenju naših lokalnih zajednica, gospodarstva i općenito proizvodnji i preradi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Suradnja Fakulteta i Grada odnosit će se na razvijanje novih te unaprjeđenje postojećih postupaka (tehnologija) i proizvoda kao i na predavanja o nutritivnoj vrijednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Sporazumom se predviđa i izrada i predlaganje projekata od zajedničkog interesa, zajedničko sudjelovanje na projektima, međusobna potpora u podnošenju prijedloga financiranja projekata prema domaćim i međunarodnim organizacijama, organizacija stručnih i znanstvenih skupova, seminara i sastanaka, edukacije i usavršavanja zaposlenika Grada u područjima od interesa i drugo.

Rektor Raponja, inače poznati kazališni redatelj, dramski pedagog i nastavnik iz Pule, rekao je da je Prehrambeno-tehnološki fakultet, uz Poljoprivredni, najstarija sastavnica Sveučilišta u Osijeku, te da organizira mnogobrojne konferencije i znanstvene skupove i usko surađuju s privredom. Inicijativa za potpisivanje sporazuma, otkrio je, krenula je upravo s osječkog fakulteta jer već godinama za svoja istraživanja nabavlja maslinova ulja upravo iz Vodnjana.

"Osim obrazovanja, važan segment su nam znanstvena aktivnost i suradnja s gospodarstvom i lokalnom zajednicom, Možemo se pohvaliti da imamo jako puno znanstvenih i stručnih projekata, velik broj suradnji, a ovo je prvi sporazum o suradnji s jednom lokalnom zajednicom u Istri. Vjerujem da nije i posljednji i da ćemo naše iskustvo i znanje primijeniti i u ovaj dio Hrvatske", rekao je dekan Babić.

Na pitanje novinara što se može dodatno učiniti za podizanje kvalitete maslinovih ulja Vodnjanštine, dekan je odgovorio da istarska ulja već imaju zavidnu kvalitetu, ali je potrebno osigurati i da svi proizvođači imaju ujednačenu kvalitetu i da se postignuta razina kvalitete održi. Uz to, potrebno je raditi na podizanju količina i na promociji proizvoda. Gradonačelnik Pastrovicchio nadovezao se riječima da posao s razvojem maslinarstva na Vodnjanštini nije gotov, da treba još odgovoriti na svjetske trendove o smanjenju korištenja pesticida, istražiti promjene klime i slično, kako bi proizvođačima odgovorili na njihove zahtjeve i potrebe. Jedan od izazova je i maslinovo ulje kategorizirati kao proizvod čija konzumacija obogaćuje ljudsko zdravlje! (iPress)