Evo što će se idućeg tjedna održavati u Istarskom narodnom kazalištu od 26. do 02.09.2022.:

PULSKI GLAZBENICI PULI

Ponedjeljak, 26.09.2022. u 20 sati
Mala scena INK

Patricia ŽUDETIĆ, sopran
Danijela HORVAT, klavir

Program koncerta: G. Caccini, G. Donizetti, I.M.Ronjogov, J. Rodrigo, E. Grieg, R. Strauss, A. von Zemlinsky, F. Poulenc.

Poeziju čitaju: Vesna IVANOVIĆ OCWIRK i Luka MIHOVILOVIĆ

Ulaz je besplatan.

POTPLAĆENI! NE PLAĆAMO!

Četvrtak i petak, 29. i 30. rujna 2022. u 20 sati
Dvorana Pietro CISCUTTI

Autor: Dario FO
Redatelj: Patrik LAZIĆ
Prijevod: Aleksandar BANČIĆ i Valter ROŠA

Igraju: Marijana PERŠIĆ, Aleksandar BANČIĆ, Valter ROŠA, Nika IVANČIĆ i Luka MIHOVILOVIĆ

Talijanski nobelovac Dario Fo napisao je 1974. komediju čiji osnovni zaplet počiva na osiromašenim radnicima koji, smatrajući da su cijene artikala u supermarketima daleko veće od njihovih platežnih mogućnosti, odluče proizvode plaćati onoliko koliko oni sami procijene da ti proizvodi zaista vrijede. Premda želimo vjerovati da kazalište ima snage mijenjati društvenu realnost, obično se uvjerimo kako je teatar prilično nemoćan u odnosu na masovne medije i moć koju imaju internet, društvene mreže, televizija ili tisak.

Izuzetak koji će samo potvrditi ovo pravilo je pojava koja se dogodila baš negdje u vrijeme praizvedbe ovog teksta u Italiji, kad su pojedini radnici zaista provodili akciju poluplaćanja po milanskim supermarketima poslije čega je podignuta tužba protiv Foove družine kao potencijalnoga inicijatora ove sitne anarhije.

Ne trebamo osiromašeno i izigrano radništvo tražiti u Italiji 70-ih godina prošlog stoljeća, jer su se i kod nas, u novonastalom kapitalizmu, često događali i još se uvijek događaju slučajevi propasti industrija, stečajeva, blokiranih računa i deložacija. Gorka Foova satira bit će nam povod da radnju smjestimo u naše vrijeme i ovdašnje okolnosti. Na pola puta između smijeha i melankolije nalazi se ova komedija u kojoj
će se prepoznati radnici s margine našega društva.

Kroz smijeh doći do istine – vjerujem da je to način koji najbolje razumijemo.

Patrik Lazić, redatelj