Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, delegacija Grada Poreča-Parenzo predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Rabarom položila je vijence i zapalila svijeće kraj centralnog križa na gradskom groblju.

Obilježavanju su se pridružile i delegacije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, Istarske udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč, predstavnici Policijske postaje Poreč, te gradski vijećnici.

- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja je dan ponosa i slavlja, iako uvijek obilježen mislima na one koji više nisu s nama. Zahvaljujući braniteljima, njihovoj velikoj žrtvi i ljubavi prema domovini, danas imamo priliku graditi svoju zemlju u miru. Zato smo se okupili, kako bismo obilježili ovaj svečani trenutak i prisjetili se kako su se porečki i istarski branitelji spremno odazvali obrani domovine i taj teški ratni put prošli bez ijedne mrlje, na što smo danas svi ponosni, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Okupljenima se u ime UDVDR-a Poreč obratio Mirko Buić, dopredsjednik Udruge i jedan od zapovjednika u „Oluji“, napomenuvši kako je prošlo već 27 godina od vojno-redarstvene akcije Oluja, kojoj se pridružilo i 1640 Porečana. Kako je napomenuo, ovi su dani važni kako bismo se prisjetili i odali počast svima onima koji su dali svoje živote. Riječi molitve i sjećanja na sve poginule branitelje uputio je porečki župnik vikar vlč. Boško Čatlak, a okupljeni su minutom šutnje odali počast i zahvalu svim braniteljima.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja nastavilo se u Novoj Vasi na križanju prema Dekovićima, kraj spomen obilježja braniteljima Poreštine. (iPress)