Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Edi Pastrovicchio dodijelit će na Svečanoj sjednici za Dan grada, 10. kolovoza, zahvale dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Vodnjana i Peroja. Priznanje DVD-u Vodnjan i DVD-u Peroj uručit će za neizmjeran trud i izuzetan doprinos u gašenju požara u ovoj protupožarnoj sezoni. Na svečanoj sjednici predsjednica Gradskog vijeća Grada Vodnjan-Dignano Romina Bilić uručit će pak Nagradu grada Mariji Moscarda Budić, povelje "Počasni građanin Grada Vodnjan-Dignano" Vesni Jurić Rukavina i Izabelu Jeleniću, a Svečana povelju Grada Zakladi - Fondazione "Ars et Labor".

Članovi dva DVD-a s Vodnjanštine, osim požrtvovanog rada na gašenju i prevenciji na svom području, nesebično su se odazivali gdje god je trebala pomoć u ljudstvu i tehnici u ovoj izuzetno zahtjevnoj protupožarnoj sezoni. Sudjelovali su i u gašenjima velikih požara u Valdebeku u Puli, u Pinezićima kod Marčane, na području Bala i Rovinja, kod Režanci.... Neke od njih pamtit će dugo s obzirom da je vatrena stihija prijetila ljudskim životima i domovima.

Koliko je vatrogasni poziv opasan, podsjetila nas je i pogibija dubrovačkog vatrogasaca Gorana Komlenca, kojem je jučer cijela Hrvatska odala počast. Minutom šutnje počast su mu, na poziv gradonačelnika Pastrovicchija, odali i gradski vijećnici te svi koji su prisustvovali 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Vodnjan-Dignano održanoj u utorak 3. kolovoza. Tada su vijećnici izglasali i odluku o dodijeli priznanja ovogodišnjim laureatima. Tako i Mariji Moscarda Budić iz Galižane, koja je dala izniman doprinos očuvanju i zaštiti talijanskog identiteta i kulture obnašajući funkciju predsjednice Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, člana skupštine Unione Italiana-Talijanska unija, člana skupštine ZT-a "Armando Capolicchio" i gradskog vijećnika.

Povelja "Počasni građanin" dodjeljuje se novinarki, urednici i autorici brojnih emisija Hrvatskoga radija Radio Sljeme, Dramskog programa Hrvatskoga radija Vesni Jurić Rukavina, koja je već 15 godina članica Biskupskog povjerenstva za prouku, inventarizaciju, zaštitu i primjereno izlaganje relikvija u Vodnjanu. Važnost vodnjanskog kulturnog i duhovnog bogatstva promovirala je i putem radijskih i televizijskih emisija, a u tijeku je snimanje dokumentarnog filma HTV-a "Čuvar vodnjanskog blaga", kojeg upravo ona potpisuje.

Izabelu Jeleniću, suosnivaču Infobipa, Povelja "Počasni građanin" dodjeljuje se jer je svojim entuzijazmom, znanjem i upornošću na poziciji tehničkog direktora od osnutka Infobipa pa sve do danas, razvio tvrtku koja danas broji više od 3.500 zaposlenika u preko 70 ureda diljem svijeta. Zahvaljujući razvitku i gradnji kampusa Pangea, Grad Vodnjan-Dignano dobio je globalnu prepoznatljivost te ga danas posjećuju brojni poslovni stručnjaci iz cijelog svijeta, podižući tako vrijednost našoj sredini.

Zaklada - Fondazione "Ars et Labor" svečanu povelju Grada primit će zbog promicanja i očuvanja kulturne baštine, podizanja umjetničkog stvaralaštva i kulturnog djelovanja te niza projekata na području Vodnjana, kao što su projekt "Stari grad - Città antica", "Kucajte i otvoriti će vam se" te "Povijesni portali Vodnjan", čime je dala iznimni doprinos u očuvanju tradicije i kulturne baštine Vodnjana. (iPress)