U četvrtak, 27. siječnja 2022. godine Grad Pula prigodnim će programom obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U programu obilježavanja ovog povijesnog datuma sudjeluje gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, povjesničar David Orlović, Zbor Muzičke akademije Pula i dirigent Domeniko Briški. Događaju će prisustvovati i predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Dušica Radojčić, Dječje Gradsko vijeće, predstavnici Gimnazije Pula i Osnovne škole Veli Vrh.

Naime, 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau označio je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti.

Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, 27. siječnja proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. godine Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Obilježavanje u najvećem istarskom gradu održat će se kod kestena Anne Frank, simbola nade i tolerancije, kako bismo podsjetili da se takvi strašni zločini nikada ne smiju ponoviti niti zaboraviti.

Sadnica kestena dobivena je presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugog svjetskog rata, a 2018. godine dobila ju je pulska Gimnazija.

Grad Pula ujedno će postati i dio najveće svjetske kampanje #WeRemember povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u organizaciji Svjetskog židovskog kongresa. (SS)