'Plaćeni članak? Spin? Peglanje imidža? Ne znamo i ne tiče nas se dok nas se ne počne uvlačiti u blato', naslov je statusa kojeg je pulski SDP danas objavio na svom facebook profilu a odnosi se na posljednje izjave koalicijske partnerice i predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić. 

Riječ je o prodaji gradskog zemljišta, projektu Max Stoja i stopiranom Urbanističkom planu uređenja te optužbama za pogodovanje članu SDP-a i direktoru Max Citya Stevanu Muidži.

Njihov status prenosimo u cijelosti:

- Nismo dočekali upit ili zamolbu da komentiramo i obrazložimo vlastite stavove o aktualnim dnevno političkim pitanjima u kojima se uredno SDP pojavi u tendencioznom novinarskom pitanju koje jednostavno potencira da se kaže kako je SDP stranka koja pogoduje nekome i pokušava nas se uvaljati u blato.

Pokušava se sugestivno iznijeti lažna pretpostavka preko koje nećemo prijeći bez adekvatnog odgovora, kako danas u prvoj našoj objavi tako i u narednim danima kroz iduće objave gdje ćemo taksativno odgovarati na ostale aktualne teme.

Kao što znamo aktualne teme su:

1. Prodaja gradskog zemljišta

2. Max Stoja

Kako započinje svoje članke jedan popularni istraživački novinar tako ćemo započeti i mi:

Pa krenimo redom.

1. Ako dovoljno često spominjete laž ona kroz određeni period postaje istina. Pogotovo ako pustite da se kontinuirano ponavlja. Naravno, to ne možemo i nećemo dopustiti.

Kada se govori o prodaji gradske imovine situacija je vrlo jednostavna. Dakako da se ne slažemo s nekontroliranom rasprodajom gradske imovine i nećemo je dozvoliti, ali jesmo za prodaju određenog dijela imovine na kojoj nije moguće imati javni sadržaj te koja radi svojih površinskih dimenzija i ostalih karakteristika u budućnosti ne nudi perspektivu stavljanja iste u društveno korisnu funkciju pod ingerencijom Grada Pule. Štoviše predstavlja potencijalni problem jer se plaća održavanje takve površine iz godine u godinu, a kao što je poznato pojavi se i nelegalni otpad čije zbrinjavanje plaćamo svi mi kao stanovnici Pule.

Stoga postavljamo pitanje: Je li bolje takvo zemljište prodati i zaraditi novac koji se troši namjenski (što je definirano zakonom unatoč nevjerojatnim tvrdnjama koje smo ranije čuli da se ne zna na što odlazi novac) te još prihodovati novac od komunalnog doprinosa koji se opet koristi namjenski za izgradnju infrastrukture koja je prijeko potrebna poput kanalizacije, odvoda, javne rasvjete, ceste itd.?

Mi smatramo da je i da svi stanovnici Pule u 21. stoljeću zaslužuju civilizacijski minimum poput priključka na kanalizaciju.

2. Max Stoja, to je projekt privatnog međunarodnog investitora. Istina, predstavnik tog investitora je član SDP-a i od toga nećemo bježati niti se toga sramiti jer ne sudjelujemo u ničemu nečasnom i nezakonitom. Nikada od nas nije ništa traženo niti nam je obećavano zauzvrat kako piskaraju razni "anonimni komentatori" s tvrdnjama da "imaju dokumente koje će pokazati".

Za njih imamo poruku kako se veselimo i uskoro ćemo im o našem trošku omogućiti da na javnoj pozornici suda predoče te "dokumente" pod svojim imenima i prezimenima.

Kod podrške projektu Max Stoja jedino što nas vodi je zdrav razum koji želi gospodarski i društveno socijalni razvoj Pule, što jedna takva investicija omogućava.

Stoga postavljamo pitanje: Čiji je to interes zaustaviti investicije u vrijednosti preko MILIJARDU kuna u vremenima kada se svi ostali diljem Hrvatske i susjednih država doslovno "trgaju" da dođe netko investirati tolika financijska sredstva i otvoriti nova radna mjesta?

Kada se spominje zaštita okoliša, također se možemo zapitati sljedeće: Želimo sačuvati što više prirodnog zelenila, pa zar nije onda idealno imati investitora koji će uložiti ogroman novac unutar KAMENOLOMA koji je gola neugledna površina? Pogotovo kada je spornih 1700 kvadratnih metara nemoguće privesti svrsi sportsko rekreacijske namjene jer se naprosto radi o stijeni.

Mi smatramo da je, štoviše poželjno je i objeručke prihvatljivo da se umjesto uništavanja postojećih zelenih površina iskoriste već eksploatirani prostori poput kamenoloma.

Na kraju zaključujemo kako ipak zaista pogodujemo nekome, a to su Grad Pula i stanovnici. Grad Pula dobiva prijeko potrebna sredstva u proračunu za daljnji razvoj, a stanovnici bi dobili nekoliko stotina novih radnih mjesta.

Toliko od nas za danas. U narednim danima osvrnuti ćemo se na:

- potpisivanju sporazuma o suradnji s figom u džepu,
- zašto na prezentaciju projekta Max Stoja i mogućnosti postavljanja pitanja investitoru nije došao nitko od predstavnika jedne od potpisnica spomenutog sproazuma,
- osvrnuti ćemo se na Muzil i ulogu SDP-a u prikupljanju potpisa za otvaranje istoga građanima i otvoriti jedno novo pitanje koje nismo željeli javno postaviti ali očito ćemo morati. Zašto nitko iz SDP-a nije pozvan u te formalne ili neformalne radne skupine oko otvaranja Muzila građanima?,
- zaštitu prostora i imovine u vlasništvu Grada Pule te povezanim kaznenim prijavama koje podnosi jedino SDP, a ne znamo što čekaju ostali ''zaštitnici javnog prostora i imovine'',
- tkz. ''točkaste'' izmjene prostornih planova,
- i još niz zanimljivih stvari gdje ćemo svim zainteresiranim ljudima dobre volje jednostavnim primjerima pokazati kako postoje troškovi održavanja ne perspektivne imovine koja nije od javnog tj. društvenog značaja, a može generirati novac za daljnji razvoj grada,
- pokazati ćemo razliku između odgovornosti i šarlatanstva u upravljanju kompleksnim sustavom kakav je Grad Pula,
- podsjetiti ćemo što su SDP-ovi vijećnici govorili i zastupali u Gradskom vijeću Pule u proteklom mandatu, što nastavljamo zastupati i u ovom mandatu te naravno osvrnuti ćemo se i na ono glavno pitanje koje kaže, gradili bismo javni sadržaj, ali s kojim novcem?, navodi pulski SDP. (Tatjana Uvodić Iveša)