Na dodjeli tradicionalnih godišnjih nagrada za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu „Simply the best“, u Selcu je  nagrađeno 38 osoba, tvrtki i institucija iz Hrvatske čije su aktivnosti i turistički projekti prepoznati kao najbolji u 2021. godini, a među njima je i Park istarskog vola, koji je nagrađen u kategoriji Novi projekti u turizmu.

Nagrada je na svečanoj dodjeli uručena općinskom načelniku Sandru Jurmanu, a uspješnost u kreiranju inovativnih i zanimljivih turističkih sadržaja pokazuje i činjenica da Općini Kanfanar ovo nije prva turistička nagrada, jer je „Simply the best“ nagrada dosad Općini Kanfanar dodijeljena i za manifestacije Jakovlja i Zakantajmo istrijanske kante, zbog posebnog značaja koje ove manifestacije imaju za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Ova nacionalna turistička nagrada, koju zajednički dodjeljuju UHPA – krovna udruga hrvatskih putničkih agencija i specijalizirani turistički magazin „Way to Croatia“ posebno je priznanje projektu uređenja Parka istarskog vola kao novom turističkom sadržaju Kanfanara i Istre, kojim se na inovativan način doprinosi educiranosti domaćih i stranih posjetitelja o značaju i ulozi istarskog goveda i istarskog vola, kao zaštićene i autohtone istarske pasmine goveda, a time i snažnijem osvješćivanju javnosti o potrebi zaštite i očuvanja ove pasmine.

Park istarskog vola svečano je otvoren tijekom jubilarne 30. Jakovlje u srpnju 2020. godine na prostoru nekadašnjeg sajmišta, a predstavlja prvu takvu tematski osmišljenu i uređenu cjelinu u Istri, usmjerenu na priču o istarskom volu, koja se posjetiteljima predstavlja kroz niz sadržaja u Parku – od multimedijalnih elemenata i igara za djecu na temu istarskog vola, do informativnih sadržaja, prikaza rasta istarskog goveda od faze teleta do faze vola u prirodnim veličinama, odmorišne zone osmišljene u duhu tradicionalne istarske ruralne arhitekture (trtoja, kope sijena i slame…), obnovljene stare stočne vage itd., a danas predstavlja jednu od omiljenih lokacija za posjet u Kanfanaru za domaće, ali i strane posjetitelje. (iPress)