Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i pomoćnica pročelnika za financije Karmen Pilat predstavili su, ususret 4. sjednici Gradskog vijeća koja se održava u četvrtak, I. izmjene i dopune Proračuna Grada Poreča za 2021. godinu koje se nalaze na dnevnom redu.

- Kada smo krajem prošle godine slagali proračun za 2021. godinu, bilo je puno nepoznanica jer nismo mogli znati kakva će biti turistička sezona, kao i druge okolnosti vezano za epidemiju. Sad kad smo slagali rebalans, zaključili smo da možemo biti zadovoljni jer se razvojni i optimistični proračun za 2021. godinu u najvećoj mjeri realizirao. Stoga se kod rebalansa najviše radi o usklađivanju, posebno kod EU projekata. Grad Poreč i dalje ostaje kao jedan od rijetkih gradova koji nema prirez, niti ga planiramo uvoditi, a zahvaljujući vrlo racionalnom poslovanju i ostvarenim uštedama u protekle četiri godine, u ovu smo izazovna vremena ušli sa stabilnom proračunskom situacijom i realizirali sve zacrtane projekte, koliko god je to bilo izazovno, rekao je gradonačelnik.

Peršurić je izdvojio povećanje davanja za sport i to za dodatnih 1.136.000 kuna, tako da će se za porečki sport izdvojiti ukupno 8.384.300 kuna. Dodatno, sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja za naše umirovljenike vraća se na 50%, odnosno, izdvojit će se dodatnih 261.000 kuna, te sveukupno za tu namjenu ide 1.176.000 kuna. Kao i svake godine, poziv za umirovljenike bit će otvoren krajem godine.

Što se tiče infrastrukturnih projekata, dio je realiziran, dok je dio u izgradnji. Dovršena je obnova ceste LaCop-Parens, raspisan natječaj za izgradnju međuzaobilaznice, izgrađen rotor u Červar Portu, dok se kroz cijelu godinu nadograđuje sustav javne rasvjete, te se vrše asfaltiranja, kao i uređenja po svim mjesnim odborima, dok je izgradnja nogometnog kampusa u tijeku. U rebalansu se dodatna sredstva predviđaju za obnovu zgrade Gornjeg vrtića, izradu projektne dokumentacije za uređenje Trga Marafor, kako bi se mogle dobiti potrebne dozvole i početi s radovima, a tu su i EU projekti uređenja Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“ na Trgu slobode, kao i opremanja groblja u Baderni.

- Izdvojio sam samo projekte kod kojih je došlo do nekakve promjene u sredstvima, kao i prioritete do kraja godine. Predstavit ćemo vam i proračun za 2022. godine uskoro, ali najvažnija poruka je svim mojim sugrađankama i sugrađanima da je Poreč financijski stabilan, redovno podmiruje sve svoje obveze, orijentiran na provođenje projekata i daljnje razvijanje mjera za bolju kvalitetu života svih svojih građana., zaključio je gradonačelnik.

Rebalans iznosi ukupno 260.291.889 kuna, što predstavlja povećanje od 1%, odnosno 2.459.840 kuna u odnosu na tekući Proračun za 2021. godinu. Ovim Izmjenama i dopunama predlaže se ostvarenje prihoda i primitaka u iznosu od 243.846.072 kuna, koji se uvećavaju za višak prihoda utvrđen godišnjim obračunom Proračuna u iznosu od 16.445.817 kuna te se isti raspoređuju u Posebnom dijelu Proračuna kroz programe, aktivnosti, tekuće i kapitalne projekte, na rashode i izdatke u ukupnom iznosu od 260.291.889 kuna.

Pilat je napomenula da je u prvih osam mjeseci ostvareno ukupno 94.955.464 kuna prihoda Grada, što u odnosu na 2020. godinu čini povećanje od 9.155.420 kuna ili 10,67%, a u odnosu na 2019. godinu smanjenje od svega 5.289.347 ili 5,28%. Rebalansom se usklađuju se prihodi i primici s ostvarenjem u prvih osam mjeseci 2021. godine pa se tako sveukupni prihodi smanjuju za 9.321.977 kuna ili 4%, prvenstveno iz razloga što ne postoji potreba za prodajom nefinancijske imovine čiji se planirani prihodi smanjuju za 13.431.700 kuna ili 23% dok se za prihode poslovanja planira povećanje od 12.031.990 kuna ili 6%. Pozitivno je što se zbog ovakvog rezultata smanjuje potreba i za dodatnim zaduživanjem u iznosu od 7.922.267 te su primici od zaduživanja planiraju u realizaciji povućenih sredstava za financiranje modernizacije i obnove javne rasvjete. Rashodi poslovanja povećavaju se za 7.022.205 kuna ili 4%, izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova za 210.270 kuna ili 2%, dok se rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjuju za 4.772.635 kuna ili 6% u odnosu na tekući plan.

- Raspoloživa sredstva iz prethodne godine, odnosno višak prihoda povećava se u visini od 11.781.817 kuna, te se isti ugrađuje u Proračun., rekla je Pilat i napomenula kako se povećanje u stavci plaća odnosi na sredstva iz državnog proračuna za plaće djelatnika u osnovnim školama, sukladno zaključenim kolektivnim ugovorima u školstvu. Osim osnovnim školama, sredstva se povećavaju za Sportsku zajednicu Grada Poreča.

Predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar napomenuo je kako je, uz rebalans, u tijeku i izrađivanje gradskog proračuna za 2022. godinu.

- Osim što gradonačelnik ovih dana obilazi s pročelnicima sve mjesne odbore i susreće se s članovima vijeća, početkom mjeseca otvoren je i poziv građanima da šalju svoje prijedloge za uvrštenje u proračun. Stoga još jednom pozivamo sugrađane da nam dostave svoje prijedloge do kraja ovog mjeseca na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , u pisarnicu ili putem društvenih mreža. Svi će se prijedlozi uzeti u razmatranje, jer želimo čuti vaše prijedloge, sugestije i komentare. Upravo su oni najbolji pokazatelji toga što je potrebno u našem gradu, rekao je Rabar, stoji u priopćenju. (iPress)