Grad Poreč i ove godine nastavlja s praksom uključivanja građana u stvaranje gradskog proračuna za 2022. godinu. Proračun je temeljni financijski akt Grada kojim se procjenjuju prihodi i primici te utvrđuju rashodi i izdaci za jednu financijsku godinu, a kako bi prijedlog bio što kvalitetniji, protekle četiri godine gradonačelnik i gradski pročelnici susretali su se s vijećima svih 10 mjesnih odbora, kako bi se u prijedlog gradskog proračuna uključili projekti svakog mjesnog odbora.

Ta je praksa nastavljena i ove godine te se gradonačelnik Loris Peršurić, zamjenik Elio Štifanić i gradski pročelnici Marino Poropat i Damir Hrvatin do kraja rujna planiraju susresti s članovima vijeća svih deset porečkih mjesnih odbora, a prvi su na redu bili Mjesni odbori Žbandaj, Varvari i Fuškulin.

Mjesni odbori Žbandaj i Fuškulin u proteklom su razdoblju na svom području doživjeli realizaciju važnih demografskih projekata: u Žbandaju su izgrađene nova škola i novi vrtić, dok je u Dračevcu izgrađen još jedan vrtić. Prioriteti za 2022. u mjesnim odborima su pojačano komunalno opremanje, asfaltiranja, javna rasvjeta, dječja igrališta, prijava izgradnje društvenog doma u Kadumima i vrtića u Varvarima na EU fondove, kao i daljnje širenje kanalizacijske mreže.

Prikupljeni prijedlozi uvrstit će se u prijedlog za gradski proračun, za koji će biti provedeno i javno savjetovanje na gradskim web stranicama, putem kojeg svoje prijedloge mogu slati svi zainteresirani građani Poreča. Nakon javnog savjetovanja, obavljaju se i dva čitanja proračuna na sjednicama gradskog vijeća, na kojem gradski vijećnici mogli predati svoje amandmane, prije izglasavanja proračuna. Izradom Strategije razvoja Poreča i Lokalnog programa za mlade, kao i drugih EU projekata, prijedlozi određenih skupina već su zaprimljeni te se obrađuju.

Što se tiče uključivanja većeg broja građana, i ove se godine nastavlja slična praksa, te pozivamo sve zainteresirane građane da se uključe. Navedite koje projekte želite vidjeti realizirane u Gradu Poreču-Parenzo, te koje radove smatrate važnima za daljnji razvoj grada. Želimo čuti vaše prijedloge, sugestije i komentare, jer su upravo oni najbolji pokazatelji toga što je potrebno u našem gradu.

Svoje ideje i prijedloge možete dostaviti najkasnije do 30. rujna 2021. godine, osobno u Pisarnicu Grada Poreča-Parenzo, putem elektronske pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem društvenih mreža – službena FB stranica Grada Poreča-Parenzo.

Po primitku prijedloga, gradonačelnik, pročelnici i stručne službe Grada Poreča objedinit će sve prijedloge te ih prodiskutirati s članovima vijeća mjesnih odbora, prije uvrštenja u prijedlog proračuna za gradsko vijeće, stoji u priopćenju. (iPress)