Vijećnici Gradskog vijeća Grada Vodnjana na sjednici u petak 30. srpnja 2021. većinom glasova donijelu su odluke o prijedlogu imenovanja direktora trgovačkih društva Castelier d.o.o. i Contrada d.o.o., kao i članova nadzornih odbora tih društava. Odluku su donijeli na prijedlog gradonačelnika Edija Pastrovicchija, „s obzirom na izuzetno loše rezultate rada“ i „lošu organizaciju rada“. Te četiri točke ugrađene su u dnevni red sjednice kao dopuna dnevnom redu na početku zasjedanja Gradskog vijeća. Zasjedanje se moglo pratiti on-line.

Na mjesto direktora Casteliera, umjesto dosadašnjeg direktora Morisa Ivančića, inače zaposlenika Grada, bit će imenovan Andrea Manzin, također zaposlenik Grada. Na mjesto direktora komunalnog društva Contrade, umjesto dosadašnjeg direktora Guglielma Moscarde, bit će imenovan zaposlenik Contrade Gianfranco Ghiraldo. Novi direktori bit će imenovani na ograničeni mandat od šest mjeseci do provedbe natječaja.

U Nadzorni odbor Contrade bit će imenovani Roberto Jakovljević, Denis Sgagliardi i Ivica Privrat, a u NO Casteliera Kristina Buršić, Daniele Manzin i Marko Šarić, na ograničeni mandat od 6 mjeseci.

Sve su ove odluke donesene s osam glasova za vijećnika Nezavisne liste Edija Pastrovicchija (NL) i četiri suzdržana vijećnika s liste IDS-ISU.

Prethodno su vijećnici NL-a odbili godišnja izvješća o radu te izvješća o izvršenju financijskog plana za 2020. godinu društava Castelier i Contrada.

Prilikom rasprave o Castelieru vijećnik Daniele Manzin (NL) imao je primjedbe na račune potraživanja, dugovanja i gubitke tvrtke Castelier, kao i u proljeće sklopljeni sporazum s Gradom o obročnom vraćanju dugova. Vijećnica Evelina Biasiol-Brkljačić (NL) istaknula je da se ne podudaraju vrijednosti imovine društva, da nigdje nije prikazana oprema za plažu i ugostiteljstvo koja je kupovana svake godine, poput drvenih kućica za hranu. Vijećnik Denis Sgagliardi (NL) konstatirao je da je Grad, čiji je zaposlenik Moris Ivančić, pravna osoba koja najviše potražuje od Casteliera, a druga je Poljoprivredna zadruga, čiji je Moris Ivančić upravitelj, na što je Ivančić odgovorio da je to normalno uslijed međusobnih poslovnih odnosa. Sgagliardi je zamjerio i da je glavna aktivnost Casteliera vođenje beach bara u Barbarigi, a zanemareni su ciljevi, misija i vizija poput revitalizacije starogradske jezgre i pokretanja turističkog razvoja.

Prilikom rasprave o društvu Contrada Sgagliardi je ukazao na minus u materijalnoj imovini i da su ukupni prihodi od naplate parkiranja manji od troškova. Vijećnik Edin Bešiš (NL) tražio je objašnjenja zašto su troškovi osoblja porasli u 2020. godini, kada su sve aktivnosti bile reducirane zbog epidemije. Evelina Biasiol-Brkljačić sugerirala je da nema informacija o otpisanoj opremi i da je cijelo poslovanje netransparentno. I tijekom aktualnog sata bilo je primjedbi na rad komunalnog poduzeća Contrada, posebno po pitanju prikupljanje otpada u Barbarigi.

Vijeće je donijelo i odluke o odustajanju od projekata MMC Torcio i revitalizacija građevinskog sklopa Torcio, sveukupno vrijednih 9,7 milijuna kuna. Pročelnica za gospodarstvo i EU projekte Moira Drandić Pauro istaknula je da su pristigle ponude za prvi projekt veće od procjene te da projekt „predstavlja potencijalnu ugrozu redovnih djelatnosti i izvršavanja obaveza Grada“.

Vijećnik Cristian Biasiol (IDS-ISU) rekao je da mu je žao da se odustaje od projekta koji bi promovirao maslinarstvo i doprinio stvaranju identiteta Vodnjana te da udio Grada od 2,5 milijuna kuna ne bi trebao biti problem. Gradonačelnik Edi Pastrovicchio odgovorio je da ne zna kakve će objekt od 300 kvadrata imati veze s s razvojem maslinarstva. Podsjetio je da je potrebno iskopati podrum od 200 kvadrata u staroj jezgri, pod budnim okom konzervatora, a u slučaju da MMC ne bude gotov do kraja 2022. godine cijeli će projekt od 9,7 milijuna kuna, a vjeruje se i skuplji za još 30 posto, Vodnjan platiti iz svog džepa. Denis Sgagliardi smatra da u Vodnjanu već postoje javni prostori koji ne služe svrsi i da bi prioritetniji bio dom umirovljenika ili ambulante po naseljima.

Bez rasprave je usvojen i novi ustroj Grada Vodnjan prema kojem će gradska uprava umjesto pet Upravnih odjela i pet pročelnika imati dva upravna odjela s dva pročelnika. Gradonačelnik će donijeti posebnu odluku o privremenom imenovanju dva službenika za obavljanje poslova iz djelokruga pročelnika, a u roku do 30 dana bit će donijeti i pravilnici o unutarnjem redu.
Vijećnici su, između ostalog, usvojili i Odluku o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Grada Vodnjana za razdoblje do 2032. godine, izvijestili su iz Vodnjana. (iPress)