Novo Gradsko vijeće Grada Vodnjana, u kojem će djelovati osam vijećnika s Nezavisne liste Edija Pastrovicchija i pet vijećnika s koalicijske liste Istarskog demokratskog sabora i Istarske stranke umirovljenika (IDS-ISU), počelo je s radom. Na konstituirajućoj sjednici, održanoj u četvrtak, 10. lipnja 2021. godine, s početkomu 19 sati na Placi u Vodnjanu, za predsjednicu Vijeća izabrana je Romina Bilić s nezavisne liste.     

„Svjesna sam odgovornosti koje ova funkcija nosi i pozivam vas da zajedno kulturnim dijalogom kao izabrani predstavnici učinimo da u budućnosti na Vodnjanštini živimo bolje i izgradimo bolju budućnost za sadašnje i buduće generacije. Vjerujem da će naše rasprave biti konstruktivne i usmjerene ka zajedničkim ciljevima“, poručila je Bilić.

Uz vijećnike, sjednici su prisustvovali brojni građani, a pred njima su svečanu prisegu položili vijećnici Evelina Biasiol-Brkljačić, Nenad Štokovac, Marino Leonardelli, Denis Sgagliardi, Daniele Manzin, Edin Bešić, Sandra Franjul i Romina Bilić s nezavisne liste te Kristina Maljić, Ester Geissa Đurić, Igor Orlić, Barbara Buršić-Križanac i Christian Biasiol s liste IDS-ISU.          

Okupljenima se obratio i novi vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio, koji je podsjetio da je ovo prvi sastav Gradskog vijeća Grada Vodnjana – Dignano u kojem će nezavisni vijećnici imati većinu, te da je na svima da zaborave na podjele i zajedno rade da bi Vodnjanštinu učinili boljim krajem, po mjeri čovjeka, u kojem će svi imati jednake šanse. Poručio je da će posla biti puno, ali i da će svatko kome prva misao bude opće dobro svih građanki i građana u njemu naći dobrog partnera za suradnju.       

„Otkako je prije tri tjedna izvršena primopredaja vlasti, odrađeno je puno posla, razgovora i analiza, sve da bih kao novi gradonačelnik mogao odgovorno i kvalitetno obavljati dužnost. Ali svjestan sam da sam tek zagrebao po površini. I mogu vam reći da nisam zatekao sjajno stanje! Na dan 20. svibnja minus na gradskom računu bio je veći od 380 tisuća kuna. Obveze Grada iznosile su više od 7,3 milijuna kuna. Potraživanja Grada iznosila su oko 14 milijuna kuna, od čega će dobar dio biti otpisan zbog zastara“, rekao je gradonačelnik Pastrovicchio.

Najavio je da će prioritet gradske uprave biti uključivanje građana u procese donošenje planova i odluka, a nada se i konstruktivnoj suradnji sa svim članovima predstavničkoj tijela.

„Političari vole pri primopredaji vlasti pozvati na '100 dana mira', ali budemo li imali isti cilj – gospodarski razvoj i brigu o našim građanima – takvi zahtjevi nam neće biti potrebni“, rekao je gradonačelnik Pastrovicchio te vijećnicama i vijećnicima zaželio uspjeh u izgradnji bolje Vodnjanštine.

Sjednicu je otvorio Roberto Jakovljević, a vijećničke mandate verificirala je Mandatno-verifikaciona komisije u sastavu Sandra Franjul (predsjednica), Edin Bešić (član) i Ester Geissa Đurić (član) te je utvrdila da će sjednicu do izbora predjednika/predsjednice voditi Evelina Biasiol-Brkljačić. Nakon svečane prisege izabrana je i Komisija za izbor i imenovanja u sastavu Evelina Biasiol-Brkljačić (predsjednica), Denis Sgagliardi (član) i Igor Orlić (član), stoji u priopćenju.

(iPress)