Turistička zajednica općine Medulin započela je s realizacijom projekta Clean Up The MedRiviera, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Projekt Clean Up The MedRiviera TZO Medulin je prijavila 15. studenog 2019. godine na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru provedbe Mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja FLAG-a Istarska batana. Ukupna vrijednost projekta je 74.322,50 kuna. Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo donijela je Odluku o dodjeli sredstava TZO Medulin za projekt Clean Up The MedRiviera dana 23. lipnja 2020. kojom je odobreno financiranje projekta u cijelosti, pri čemu je iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo odobreno sufinanciranje u iznosu od 63.174,12, a preostalih 11.148,38 kuna je sufinancirano od strane Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo.

„Clean Up the MedRiviera“

Ekološko-edukativna manifestacija „Clean Up the MedRiviera“ koju organizira TZO Medulin osmišljena je kao spoj eko-akcije čišćenja podmorja i priobalja na području Medulin Riviere i edukativnih radionica o potrebi zaštite okoliša i recikliranju otpada, a kojima će se na zabavan i interaktivan način prezentirati štetan utjecaj otpada na morsku floru i faunu, i izrađivati reciklirane uporabne predmete.

Bilo je predviđeno da se održi jednodnevna manifestacija otvorenog tipa koja bi se sastojala od eko-akcije čišćenja podmorja i plaža na području Medulin Riviere, zajedničkog druženja svih sudionika manifestacije te edukativnih radionica za djecu na temu zaštite okoliša. Nažalost, zbog pandemije COVID-19 te epidemioloških mjera koje su na snazi u Istarskoj županiji (zabrana okupljanja više od 25 osoba…) morali smo prilagoditi program, te je manifestacija podijeljena u dva dijela i održat će se s unaprijed prijavljenim sudionicima, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Renata Kuharić, voditeljica projekta.

U subotu 15. svibnja, bit će održan prvi dio manifestacije Clean Up The MedRiviera, a radi se o eko-akciji čišćenja podmorja i priobalja na deset lokacija na području Medulin Riviere. Čistiti će se plaže Pješčana Uvala, Šćuza, Kašteja, Bijeca, Belvedere, Pošesi, Kažela, Cintinera i uvala Portić te kampa Pomer. U čišćenju će sudjelovati i brod-čistač mora „Eco I“ Istarske županije, a ova eko-akcija je uvrštena u godišnji plan eko-akcija Istarske županije i Ronilačkog saveza Istarske županije. Prema najavama očekuje se da će se čišćenju pridružiti sto do 130 ronioca i volontera, najavio je Lucio Lorencin iz Ronilačkog kluba Centar Medulin, koji je i suorganizator akcije.

Druženje u subotu započinje u deset, a završava u 15 sati i odvijat će se sukladno epidemiološkim mjerama. Svi sudionici manifestacije dobit će prigodne majice, te marendu (u jednokratnoj ambalaži sukladno epidemiološkim mjerama).
U tjednu nakon održavanja eko-akcije, u utorak 18. svibnja, biti će realiziran drugi dio manifestacije Clean Up The MedRiviera, a radi se o edukativnim radionicama za učenike nižih razreda OŠ „Dr Mate Demarin Medulin“ na temu Utjecaj otpada na morske organizme, te Recikliraj i more od otpada sačuvaj! . Radionice će se održati na Rivi u Medulin – trg kod Malina u vremenu od 9-12 sati, a u njih će biti uključeno oko 120 učenika.

Cilj je ovog projekta očuvanje morskog okoliša i podneblja te podizanje ekološke svijesti među lokalnim stanovništvom FLAG-a Istarska batana i turistima, prvenstveno djecom i mladima. Realizacijom ovog projekta utjecat ćemo na očuvanje osnovnog resursa za daljnji razvoj gospodarskog ribarstva, te na taj način jačati ulogu ribarstvene zajednice u lokalnoj zajednici FLAG-a Istarska batana, zaključila je Kuharić. Najavila je također kako će sve što se zbivalo biti prikazano na izložbi koja će biti održana u rujnu.

O akciji je govorio i direktor Turističke zajednice općine Medulin Enco Crnobori, kazavši kako je ova akcija važan projekt koji se provodi u suradnji s FLAG-om Istarska batana, a sigurno je da će se održavati i u budućnosti. Crnobori je kazao i kako je ova akcija na neki način priprema sezone. Naglasio je kako su ekologija i održivi turizam na području Medulin Rivijere, jedan od imperativa koji su ugrađeni i u Strategiju razvoja turizma od 2021.- 2027. godine.

Crnobori je također izrazio svoju potporu svim djelatnicima u turizmu, izrazivši vjeru kako će ovogodišnja turistička sezona biti bolja nego lanjska koja je u svim segmentima bila vrlo izazovna.

Recimo i to kako na današnji dan na Medulin Rivijeri boravi 632 turista, a lani na isti datum zabilježeno ih je svega 85. Inače, od prvog siječnja do danas na Medulin Rivijeri boravilo je 12.158 gostiju, ili 51 posto više nego u istom periodu lani. Ostvareno je 58.561 noćenje, što je za 46 posto više nego prošle godine.

Akciju je pohvalio i načelnik općine Medulin, ujedno predsjednik Turističke zajednice i FLAG-a Istarska Batana, Goran Buić, kazavši je ovaj FLAG najbolji po svojim rezultatima u Hrvatskoj. Do sad je osam projekata, kazao je Buić, a uskoro se očekuje još jedan.

Zadovoljan sam što će zajedno biti i članovi udruga, i u utorak i djeca, a vjerujem da će zadovoljni biti i gosti, koji prošeću rivom, kazao je Buić, te dodao kako je već proveden ekološki projekt koji je rezultirao postavljanjem zanimljivih mjesta za otpad.

Želimo poručiti prije svega djeci, ali svima onima koji borave na Medulin Rivijeri, da se otpad ne baca u more, kazao je Buić.

Akciju je pohvalila i Andrea Praznik, stručna suradnica za provedbu lokalne strategije i EU fondove FLAG-a Istarska batana, koja je uz ostalo, naglasila kako je na posljednje natječaje za EU fondove pristiglo puno prijava upravo u segmentu zaštite okoliša i očuvanju baštine i tradicije, izvijestili su iz TZ Medulina. (iPress)