Danas su u ispred Istarskog veleučilišta Danijel Ferić, kandidat za župana i Antonella Degrassi kandidatkinja za zamjenicu župana održali konferenciju za novinare gdje se govorilo o manjoj i efikasnijoj javnoj upravi i racionalizaciji županijskih ustanova i tvrtki.

- Kad je u pitanju racionalizacija županijskih ustanova i tvrtki uvesti ćemo transparentnost u njihov rad jer se do sada uopće nije raspravljalo o njihovim financijskim izvještajima i izvještajima o radu na županijskoj skupštini. Osim županijskog proračuna biti će transparentno prikazani i svi rashodi svake javne ustanove i trgovačkog društva. To je novac građana i građanki Istre i oni imaju pravo znati točno na koji se način troši. A ne samo da sada ne znaju kako se troši, nego ne znaju uopće ni čime se bavi Istarska regionalna energetska agencija d.o.o. ili pak Istarska kulturna agencija. Treba redefinirati i ulogu Istarske razvojne turističke agencije, zajedno s velikim turističkim kompanija koje su suosnivači.

Treba li nam upravni odjel za turizam, turistička zajednica Istre te puno malih turističkih zajednica te Istarska razvojna turistička agencija? Sve troje se bave razvojem turizma.

Kao što sam već najavio Istarska županije će izaći i iz vlasničke strukture promašenog Jakovčićevog projekta Brijuni Rivijera koji je koncipiran da se javno dobro da u koncesiju na 99 godina te da se građanima nameću štetni projekti poput onoga na Muzilu, istaknuo je Ferić.

Govoreći o visokoškolskim ustanovama kao poseban slučaj istaknuo je „Istarsko veleučilište kojem je ministarstvo znanosti zabranilo upis studenata zbog loše kvalitete izvedbe studijskih programa. Veleučilište ima nisku razinu kvalitete i kad je u pitanju stručna i znanstvena djelatnost, društvena uloga visokog učilišta te kad su u pitanju nastavnički kapaciteti. To ne čudi s obzirom na to kakvo 'društvo' vodi veleučilište. Istarsko veleučilište je postalo 100% uhljebISTRAn, simbol IDS-ovog oportunizma, zbog čega ne smiju ispaštati studenti veleučilišta.

Kralj IDS-ovih uhljeba na čelu Veleučilišta kojem Miletić iz proračuna daje 300 tisuća kuna 

„Član upravnog vijeća veleučilišta je Valter Boljunčić, predsjednik zajednice podružnica IDS puljštine, gradski vijećnik IDS-a koji sjedi na dvije stolice, ujedno i prorektor na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli što je svojevrsni sukob interesa.

Dekan veleučilišta je „kralj uhljeba“ Daglas Koraca, ex. predsjednik umaškog IDS-a.

Prorektorica za nastavu i studente Dijana Drandić, supruga predsjednika županijske skupštine Istarske županije i člana predsjedništva IDS-a Valtera Drandića.

Tu je i tajnik veleučilišta Ivan Beletić Tatić, predsjednik Garantnog odbora IDS-a te dvije nove veleučilišne akvizicije Andrea Vareško, Miletićev stranački intimus te svojevremeno predsjednik IDS-ovog ogranka Monvidal i Edo Cetina svojevremeno član predsjedništva Vodnjanskog IDS-a inače zaposlen u drugom IDS-ovom uhljebISTRAnu i političkom inkubatoru IDS – Istarskoj razvojnoj agenciji, iz koje je uostalom proizašao i sam Miletić.

Posebno spornom smatram donošenje odluke Miletića, dva mjeseca prije izbora o dodjeli 300.000 kn iz gradskog proračuna Pule za sufinanciranje djelatnosti Istarskog veleučilišta u 2021. godini kojem je Ministarstvo naložilo zabranu upisa studenata za tu istu 2021. godinu! Smatram da bi Državno odvjetništvo RH trebalo reagirati i ispitati da li se radilo o zlouporabi položaja i nanošenja štete proračunu grada Pule. Naš prijedlog za koji se zalažemo je da izvučemo veleučilište iz ralja politike da se zajedno s Metrisom integrira u sklopu Sveučilišta Jurja Dobrile, odnosno njene sastavnice Tehničkog fakulteta u Puli. Studenti su na prvom mjestu. Vrijeme je za FER Istru jednakih šansi, a ne za proračunske sanguisuge.“ – zaključio je Ferić.

Ferić je također naglasio kako je izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi smanjen broj zamjenika u Istri sa tri na dva (od čega jedan iz pripadnika talijanske nacionalne manjine). „Pozdravljamo smanjenje administracije u županijskoj upravi počevši od smanjenje broja zamjenika župana. Sukladno tome smanjiti ćemo i broj upravnih odjela za 20% te samim tim imati i manji broj pročelnika jer danas Istarska županija ima 13 pročelnika, više nego susjedna Primorsko goranska županija koja je po broju stanovnika gotovo 50% veća.“

(iPress)