Danas su u Umagu Danijel Ferić, kandidat za župana i Antonella Degrassi kandidatkinja za zamjenicu župana održali konferenciju za novinare gdje se govorilo o razvoju i ključnim projektima na području školstva i socijalne politike u Istri.

Uvodno je Ferić istaknuo značaj izgrađenog doma za starije i nemoćne Atilio Gamboc u Umagu čija je izgradnja i opremanje koštalo 35 milijuna kuna i da svake godine njegovo financiranje košta 9,5 milijuna kuna. Na žalost, Županija nije sudjelovala u tom financiranju. Ferić je kao budući župan istaknuo punu podršku ovom i svim ostalim projektima koji će poboljšati kvalitetu života stanovnika Istre, pogotovo onih najranjivijih, bolesnih te djece i građana i građanki treće životne dobi te je istaknuo – „uz dogradnju doma u Buzetu izgraditi će se i 4 nova doma za starije i nemoćne kako bi se smanjile liste čekanja i to u Labinu i Pazinu koji su u visokoj fazi pripreme, te dva na Puljštini. Jedan u Fažani gdje je osigurano zemljište za izgradnju te je u tijeku izrada projektne dokumentacije te u Puli gdje neodgovornošću gradske uprave još nisu stvoreni ni prostorni preduvjeti. Nevjerojatna je činjenica da se u najvećem istarskom gradu čeka 4.000 dana za mjesto u domu, a u Umagu 5 dana. Umaški dom koji je jedini u cijelosti izgrađen vlastitim sredstvima ući će u sustav sufinanciranja.“

Želimo da Istra bude regija znanja i izvrsnosti zato ćemo upeterostručiti broj stipendija

Govoreći o studenskim stipendijama Ferić je istaknuo kako država dodjeljuje trenutno 10.000 stipendija, a Istarska županija  poražavajućih 40! - Želimo da Istra bude regija znanja i izvrsnosti zato ćemo upeterostručiti broj stipendija za deficitarna zanimanja te ih povisiti da budu u rangu državnih stipendija od 1.200,00 kn, najavio je Ferić.

Govoreći o školstvu istaknuo je kako su brojne potrebe za proširenjem kapaciteta škola te pohvalio napore gradske uprave Umaga koja gradi Srednju školu čija se prva faza izgradnje primiče kraju. - Radi se o investiciji vrijednoj 30 milijuna kuna u I. fazi te dodatnih 50 milijuna kuna za II. fazu izgradnje te vjerujem da će budući učenici dobiti suvremenu i kvalitetno opremljenu školu koju će im omogućiti stjecanje novih znanja i vještina, naglasio je. 

Degrassi: Ulaganjem u dogradnju osnovnih i srednjih škola osigurati će se napokon svima jednosmjenska nastava, sufinancirat ćemo i prijevoz učenika

Antonella Degrassi istaknula je da će se „ulaganjem u dogradnju osnovnih i srednjih škola osigurati napokon svima jedno-smjenska nastava, a sufinanciranjem troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola rasteretiti kućni budgeti roditelja školaraca.

Podsjećam da država sufinancira prijevoz učenika srednjih škola sa 75%, a županija ne želi sudjelovati sa simboličnih 25% ili 1,3 milijuna kuna koliko je to bilo 2014. godine kad je zadnji put sufinancirala.“ – zaključila je Degrassi, izvijestili su iz SDP-a. (iPress)