Načelnik Općine Medulin Goran Buić u prisustvu zamjenika predsjednice Savjeta Mladih Sandra Radoševića  potpisao je u vijećnici Općine Medulin Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini. Povelja je potpisana u sklopu projekta Europe Goes Local, kojeg provodi Općina Medulin od 2019. godine,  a  uz Hrvatsku ga  provode i 22 druge države članice EU te predstavlja najveći projekt za mlade na razini Europske unije.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te služi kao poveznica između politike i prakse rada s mladima.

Cilj Povelje  je pridonijeti daljnjem razvoju rada s mladima na lokalnoj razini. U Povelji su navedena načela koja trebaju usmjeravati rad s mladima te smjernice na koji način bi razni aspekti rada s mladima trebali biti ustrojeni kako bi bili u skladu s tim načelima.

Povelja čini zajedničku europsku platformu za nužan dijalog o radu s mladima. Povelja je metodološki alat dostupan svima, a funkcionira kao kontrolna lista s pomoću kojega dionici mogu raspravljati o mjerama koje su potrebne za daljnji razvoj rada s mladima tako da se obuhvate svi aspekti i stajališta te da se rad s mladima izvodi na najbolji i najučinkovitiji način.

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, u suradnji s partnerskim organizacijama i institucijama, pokrenula je proces izrade sustava certificiranja hrvatskih gradova na polju provedbe lokalnih politika za mlade, te je potpisivanje Europske povelje o  lokalnom radu s mladima preduvjet za dobivanje certifikata Grad za mlade.

Sandro Radošević zahvalio je  načelniku na potpisanoj povelji te podsjetio mlade s područja Općine Medulin da se uključe u javno savjetovanje u postupku donošenja Lokalnog programa za mlade 2021.-2025. te da dostave svoje primjedbe i prijedloge na Nacrt do 15. ožujka 2021. godine.

Goran Buić istaknuo je kako Općina Medulin ulaže znatne napore u rad s mladima te da poduzima sve da Općina Medulin bude općina uređena po mjeri mladih u kojoj će  mladima biti lijepo učiti, raditi i živjeti. Na žalost, Općina Medulin  formalno nije u mogućnosti  podnijeti zahtjev za dobivanjem certifikata Općine mladih  iz jednostavnog razloga što nema status grada, ali i na ovaj način, udovoljavajući svim preduvjetima za dobivanjem tog prestižnog certifikata,  Općina Medulin pokazuje kako je njen zahtjev za dobivanjem statusa grada itekako opravdan.  

(iPress)