Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić održao je sastanak putem video veze s gradonačelnikom francuskog grada Noisiel Mathieuom Viskovicem na temu suradnje i sklapanja Sporazuma o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između ova dva grada.

Naime, Noisiel je grad koji spada u metropolitansko područje Pariza, u departmanu Seine-et-Marne u francuskoj regiji Île-de-France te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, te je odlično urbanističko-planski i prometno povezan s njime. Ministarstvo kulture i komunikacija 2000. godine imenovalo je Noisiel gradom umjetnosti i povijesti s posebnim naglaskom na industrijsku baštinu -  baštinu industrijskog proizvođača čokolade Menier – čiji su pogoni iz 19. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a, suvremenu baštinu koja je nastala stvaranjem doline Marne i zelenu baštinu sastavljenu od parkova i planske hortikulture po cijelom gradu.

Gradonačelnik Viskovic, čija obitelj vuče korijene iz Hrvatske i Istre, izrazio je zadovoljstvo da postoji namjera za sklapanje prijateljstva s jadranskim biserom Porečom. – Čim to epidemiološka situacija bude omogućila, delegacija grada Noisiela posjetit će Poreč, a potom i formalizirati dogovor koji smo već u ranijem razdoblju pokrenuli s predstavnicima grada Poreča.

Gradonačelnik Peršurić rekao je kako interes za sklapanje prijateljstva postoji s obje strane jer, osim što se radi o gradovima koji se nalaze na UNESCO listi kulturne baštine, Noisiel je i grad u kojem žive predstavnici hrvatske dijaspore koji žele ojačati vezu između država.

Podsjetimo, od 1978. i sklopljenog prijateljstva s talijanskim gradom Massa Lombarda, Poreč je razne oblike prijateljstva sklopio sa čak 11 gradova. Zabok, Poreč i Crikvenica međusobno su sprijateljeni, pa zajedno organiziraju kulturna događanja poput Zbirke literarnih radova mladih PoZIca ili dana Ksavera Šandora Gjalskog. S marađskim Siofokom vezan je Porečkim delfinom, s Vinkovcima odlična suradnja Zdravih gradova, dok su posljednja dva prijateljstva sklopljena 2013. s Poingom, gradom u neposrednoj blizini Münchena u kojoj je vrlo aktivna hrvatska zajednica te 2012. s Pragom 6, najvećim okrugom glavnog grada Češke.

(iPress)