Istarska županija i gradovi zatražili su u petak od hrvatske Vlade da odmah uputi zahtjev talijanskoj Vladi kako bi mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Hrvatske provodila selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, a ne zemlje u cjelini.

Zatražili su također da se takav zahtjev uputi i slovenskoj Vladi koja je najavila stavljanje cijele Hrvatske na crvenu listu.

"Sigurni smo da i sami shvaćate da ovakav jednostran potez Republike Italije, kao i najave iz Republike Slovenije ozbiljno ugrožavaju turističku sezonu i to upravo u doba kad su dolasci turista najbrojniji, a velik udio gostiju čine upravo gosti iz Italije i Slovenije", naveli su predstavnici Istarske županije i gradova.

Ističu da Istra, kao i prijašnjih mjeseci zdravstvenu situaciju drži pod kontrolom te ostvaruje odlične turističke rezultate i najveći dio turističkog prometa u cijeloj Hrvatskoj, što je rezultat velikog truda, odgovornosti i koncentracije svih stanovnika Istre.

"Naša je županija zdravstveno sigurna i turistički uspješna - apeliramo na vas da omogućite da to tako i ostane", poručili su istarski dužnosnici, navodeći da o rezultatima turističke sezone ovisi i državni proračun koji je zbog krize uzrokovane koronavirusom već pretrpio ogroman udarac.

Traže stoga da se u trenutku kada se epidemiološka slika Dalmacije znatno pogoršala, omogući da Istra, kao sigurna destinacija, spasi ovogodišnje rezultate hrvatskog turizma.

"Situacija koja će nas dočekati najesen je u najmanju ruku neizvjesna, a sasvim sigurno neće biti niti laka, niti jednostavna. Zbog toga moramo zajedno učiniti sve kako bi izvukli maksimum iz ove turističke sezone", poručili su u apelu predstavnici istarske županije i gradonačelnici.

(Hina/iPress)