U Balama je održan Turistički forum o aromatičnom bilju s temom „Aromatične kulture: turistički resurs budućnosti". Znanstveni dio foruma činila su izlaganja istraživača sa Instituta za turizam iz Zagreba i Poreča te fakulteta iz Pule, Zagreba i Rijeke, iz područja gospodarstva, turizma, geografije i poljoprivrede. U popodnevnom dijelu skupa održana su izlaganja od strane profesionalaca turističke prakse.

Događaj su vodile i moderirale prof. dr. sc. Jasmina Gržinić i Ivna Škoro, mag. tourism. cult. uz suorganizaciju Općine Bale i TZO Bale. U sklopu Turističkog foruma predstavljen je i stručni priručnik „Wellness turizam i održiva turistička politika – koraci za dionike" autorica Jasmine Gržinić i Ivne Škoro o kojem su govorili prof. dr. sc. Slavena Bertoše i izv. prof. dr. sc. Kristine Afrić Rakitovac. Predavanje su pratili studenti smjera Turizam na FET-u Dr. Mijo Mirković pokazujući interes za izloženu problematiku. Općinu Bale posjetili su i Erasmus studenti na inicijativu voditelja katedre doc. dr. sc. Aljoše Vitasovića.

Okupljanje ovog tipa se održava već šestu godinu, te prvi put uz uključenost znanstvene institucije. Isto se provodi s ciljem popularizacije ove problematike na hrvatskom području i sinergije teorije i prakse o kulturnim resursima Istre. Zaključci skupa trebali bi unaprijediti razvoj specijaliziranih turističkih ponuda u skladu sa paradigmom održivog razvoja destinacija, izvijestili su iz Bala.

(iPress)