Glas Istre novine d.o.o. u skraćenom stečaju predao je Trgovačkom sudu u Pazinu popis imovina i obaveza prema kojem ta tvrtka ima 2,1 milijuna eura dospjelih i nepodmirenih obveza, a s druge strane ima imovinu – umjetničke slike i potraživanja vrijedne samo 12.357 eura.

"Imovina nije dostatna čak ni za namirenje predvidivih troškova stečajnog postupka budući je dužnik prezadužen te je ujedno nesposoban za plaćanje. Račun je u blokadi dužoj od 120 dana zbog nepodmirenih obveza za plaćanje u iznosu od 310.019, eura te se predlaže sudu donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka", navodi se u podnesku tog dužnika.

Trgovački sud u Pazinu prošli je mjesec zaprimio zahtjev za provedbu skraćenog stečaja nad Glasom Istre novine d.o.o. Zahtjev je podnijela Financijska agencija (Fina) koja je, navodeći podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, navela i da ta tvrtka nema zaposlenih, ali ima otvorena četiri računa i oročen novac u tri komercijalne banke. Osim toga, navodi se u prijedlogu, Fina ističe i kako "raspolaže drugim podacima o imovini pravnih osoba".

Glas Istre novine tvrtka je osnovana u rujnu 2000. s 2787 eura (21.000 kuna) temeljnog kapitala, sjedište joj je u Japodskoj ulici u Puli, a kao zastupnik je naveden Ivica Božan. Osnivači tvrtke kojoj su predmet poslovanja izdavačka i tiskarska djelatnost i promidžba su Novi list, JOJ Media House a.s. i Vice Mandarić.

Glasu Istre nakladnik je, kako se navodi u impressumu, Novi list, a u siječnju je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbacila prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika Media Solutions i Novog lista

Kako su mediji izvijestili, AZTN je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti za pokretanje postupka ocjene dopuštenosti koncentracije poduzetnika u smislu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Podsjetimo, u srpnju lani Media Solutions, tvrtka u vlasništvu Olega Uskokovića i Bojana Divjaka te slovački medijski holding JOJ Media House dogovorili su transakciju kojom će Media Solutions preuzeti Novi list, izdavača dnevnih novina Novi List, Glas Istre novine i Zadarski list.

"Cilj ovog preuzimanja i budućeg spajanja s Glasom Slavonije jest konsolidirati regionalne dnevne novine nakon prolaska kroz više kriznih situacija koje su snažno utjecale na njihovo poslovanje unatrag nekoliko godina, od covid krize 2020., iznimnog povećanja cijene papira tijekom 2021. i konačno snažnog rasta cijene energenata u 2022., te osigurati njihovu gospodarsku budućnost u visoko konkurentnom okruženju”, naglasio je tada Oleg Uskoković iz Media Solutionsa. (Hina)