Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja najavilo je da će od petka na web stranici kretanje-cijena.hr biti vidljive cijene proizvoda iz potrošačke košarice iz 10 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, te da je ukupna vrijednost te košarice sada dva posto niža nego na kraju 2022.

Naime, kako se navodi u priopćenju tog ministarstva objavljenom u četvrtak, putem vanjskih popisivača popisali su cijene u sedam trgovačkih lanaca koji se do sada nisu priključili projektu.

Tako će, uz trgovačke lance Konzum, KTC i Tommy koji redovito dostavljaju maloprodajne cijene za objavu na web stranici 'Kretanje cijena' (https://kretanje-cijena.hr/), sutra, 24. ožujka, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja upotpuniti web stranicu s novim cijenama iz ostalih sedam velikih trgovačkih lanaca za 365 artikala koji se prate na stranici.

Unosom novih podataka na web stranicu dodatno će se osnažiti postojeća 'bijela lista' trgovaca koja će sada biti potpunija te će se cijene u trgovačkim lancima moći lakše i kvalitetnije uspoređivati, ističu iz Ministarstva.

'Bijelom listom nastojimo dodatno podići potrošačku kulturu hrvatskih građana kojima web stranica ‘Kretanje cijena’ služi za dobivanje informacija koji trgovački lanci spuštaju, a koji neopravdano podižu maloprodajne cijene iz potrošačke košarice koja se prati na stranici', kazao je savjetnik ministra Jurica Lovrinčević.

Na taj način, kako je rekao, omogućavaju da građani informirano donose odluke o kupovini i daju povjerenje onim trgovcima koji slijede načela solidarnosti u vremenu nestabilnosti i krize.

Iz Ministarstva navode kako je web stranica 'Kretanje cijena' od njezinog pokretanja 17. veljače do danas posjećena 440.000 puta, a bitnim naglašavaju da trgovci Konzum, KTC i Tommy nisu dizali svoje marže za proizvode koji se na stranici prate. Također, evidentan je izostanak neopravdanih poskupljenja i od strane proizvođača i distributera za proizvode koji se prate na stranici.

Na stranici se uspoređuju cijene u odnosu na 31. prosinac 2022. za osnovnih 78 kategorija proizvoda. Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka ove godine vidljivo je da je ukupna vrijednost košarice svih proizvoda koji se prate na stranici “Kretanje cijena” dva posto niža u usporedbi s cijenama koje su bile važeće na 31. prosinca 2022., navode iz Ministarstva.

Također, napominju kako su ovaj tjedan svim trgovcima ponovno poslani dopisi da se dobrovoljno priključe partnerima “bijele liste” i dostave cijene za artikle koji se na listi prate. (Hina)