Na 14. međunarodnom sajmu ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi "Crofish", koji će se idući vikend održati u Poreču, sudjelovat će 90-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske, najavili su u ponedjeljak organizatori na konferenciji za novinare.

Sajam organizira Obrtnička komora Istarske županije, a održat će se od 25. do 27. studenoga u sportskoj dvorani Žatika i ispred nje, dok će se dio programa održati i u središtu grada odnosno na porečkoj rivi. Na sajmu će izlagači predstaviti asortimanom koji obuhvaća cjelokupni sektor ribarstva, opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu.

Organizatori ističu kako je, uz valorizaciju ribe i ribljih proizvoda, cilj sajma jačanje ribarskog identiteta i pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza te povećanje konkurentnosti ribara.

"Postoje pitanja o kojima trebamo ozbiljno porazgovarati, a za naše istarsko područje to je primjerice pitanje korištenja rampona, odnosno izlova dređom. Taj alat se u našem teritorijalnom moru koristi samo u Istarskoj županiji te nam se nameću planovi upravljanja koji bi mogli značajno reducirati broj plovila", istaknuo je predsjednik istarske Obrtničke komore Robert Momić. 

Dodaje kako i na nacionalnoj razini ima još otvorenih pitanja o kojima bi se trebalo raspravljati, "poput plivarica koje nisu specifičnost istarske obale". 

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić zadovoljan je što se Poreč sve više počeo pozicionirati i kao značajno sajamsko središte, s obzirom da je Crofish već šesta sajamska manifestaciju kojoj će biti domaćini u ovoj godini.

"Ovaj sajam uvijek dočekujemo s posebnim veseljem jer donosi bogat program i raznolike sadržaje, a Grad Poreč danas ima svu potrebnu infrastrukturu kako bi ovako velik i značajan međunarodni sajam mogao organizirati na najvišoj razini", rekao je Peršurić. (Hina)