Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ocijenio je u četvrtak kako će na turistički promet sigurno utjecati odluke Njemačke da na listu rizičnih stavi dvije hrvatske županije - Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, kao i nove najave mjera iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je u četvrtak upozorenje za putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom. "Ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna, kao npr. turistička putovanja, u ova područja", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Napominjući kako su HTZ-u informacije iz Njemačke stigle iz njemačkog predstavništva HTZ-a u Frankfurtu i njegovog direktora Romea Draghicchija, Staničić u komentaru za Hinu ocjenjuje kako je to što Njemačka na listu rizičnih nije stavila cijelu Republiku Hrvatsku "olakotna okolnost".

"Znamo koliko je za hrvatski turizam važno njemačko tržište s kojeg smo samo u dosadašnjem dijelu kolovoza ostvarili 3,6 milijuna noćenja, što je u trenutnim okolnostima odličnih 93 posto lanjskog rezultata. Stoga još jednom apeliram na pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, jer je to u ovom trenutku osnovni preduvjet daljnje realizacije turističkog prometa u zemlji", poručio je Staničić.

Stavljanje na 'crvenu istu' u UK promijenit će planove putovanja u Hrvatsku

Komentirajući nove najave iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) da bi se Hrvatska već u četvrtak mogla naći na 'crvenoj listi' te zemlje zbog navodnih uvezenih slučajeva zaraze, Staničić kaže da će to potencijalno rezultirati ranijim povratkom određenog broja britanskih građana s odmora u Hrvatskoj odnosno promjenu planova kod određenog broja Britanaca koji su namjeravali doći u idućim tjednima.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je jedno od važnijih tržišta za hrvatski turizam, na čije je dolaske, kao i kod ostalih, negativno utjecala pandemija Covid-19. U okolnostima kada se sve do približno sredine lipnja gotovo uopće nije moglo putovati Europom, i uz iznimno snažnu 'kontrakciju' zrakoplovnog prijevoza, nije došlo do snažnije aktivacije britanskog tržišta. Stoga od početka godine do sada imamo približno 97 tisuća dolazaka i 483 tisuća noćenja s tog tržišta, što je oko 16 posto lanjskog prometa, čime je u dosadašnjem dijelu sezone UK na 12. poziciji među stranim tržištima", iznosi Staničić.

O trenutnom turističkom zanimanju za Hrvatskom iz UK izvijestila je direktorica HTZ-a za to tržište Daria Reić, koja naglašava da je zanimanje i turista i partnera još uvijek veliko te da i partneri izvještavaju o dobroj popunjenosti aviona.

"Predstavništvo dobiva jako veliki broj poziva potencijalnih putnika koji se interesiraju za trenutnu situaciju u Hrvatskoj, a partneri izvještavaju i o vrlo dobrom bukingu za ostatak kolovoza i rujan", otkriva Reić, ističući da je do sada situacija na britanskom tržištu po pitanju Hrvatske bila pozitivna i optimistična.

Iznosi i da Britanci nisu nikako oduševljeni odlukom svoje vlade o, kako kaže, principu karantene te da je javno mnijenje takvo da nitko ne želi ići u 14-dnevnu karantenu.

"Vidjeli smo proteklih dana da se lista sigurnih zemalja za UK poprilično smanjuje, tako da je izvjesno da će britanska vlada pokušati naći neko rješenje, odnosno alternativu 14-dnevnoj karanteni, a to bi moglo biti, kako spominju, testiranje unutar pet dana pri povratku iz inozemstva u Veliku Britaniju", poručuje Reić.

Trenutno u Hrvatskoj 17 tisuća britanskih turista

Ocjenjujući da se s britanskog tržišta, ako dođe do takve odluke britanske vlade, u Hrvatskoj može očekivati oštar pad broja dolazaka njihovih turista u nastavku godine, Staničić iznosi da ih je trenutno u Hrvatskoj oko 17 tisuća, od kojih je oko 56 posto u sobama/apartmanima, 29 posto u hotelima, 7 posto u nautici, 5 posto u kampovima, a 3 posto u nekomercijalnim objektima.

(Hina)