Uskok je pet mjeseci od pokretanja istrage u ponedjeljak podigao optužnicu protiv Jurice Lovrinčevića, posebnog savjetnika bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, zbog trgovanja utjecajem radi dogovaranja zakupa oglasnog prostora i podjele novca na Mreži TV.

Ne navodeći ime optuženika ni TV postaje Uskok je izvijestio da Lovrinčevića tereti za nedjela počinjena od listopada do 12. prosinca 2023.

Kao posebni savjetnik u kabinetu ministra te član upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost navodno je „koristio autoritet funkcija koje je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan putem angažmana jedne televizijske postaje radi promidžbe aktivnosti Fonda na način da se dio sredstava iz tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije isplati osobi od njegovog povjerenja”.

Tako je Lovrinčević, u okviru kampanje za informiranje javnosti o njegova dva projekta, zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja angažira i Mrežu TV za 90.000 eura.

Odgovorne osobe Fonda su, s obzirom na kredibilitet koji je okrivljenik imao s osnova funkcija koje je obnašao, to i prihvatile ne znajući pritom stvarne ciljeve njegovog postupanja, izvijestio je Uskok.

Potom je Lovrinčević posredstvom osobe od njegovog povjerenja zatražio od direktora Mreže TV, pozivajući se na autoritet svojih dužnosti i financijski značaj tog poslovnog angažman, da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene s računa TV postaje isplati dio novca koji će joj na ime pruženih usluga uplatiti Fond te da se u gotovini preda osobi od njegova povjerenja.

„Nakon toga je ta osoba angažirala jedno trgovačko društvo za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa TV postaje, a to društvo je s TV postajom zaključilo ugovor na temelju kojeg je TV postaji ispostavljen račun društva od 28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene”, objavilo je tužiteljstvo.

Mediji su ranije pisali da je Lovrinčević dogovarao zakup oglasnog prostora i podjelu novca na Mreži TV s njezinim novinarom Marinom Vlahovićem. Dodali su kako ih je spojio Marko Ljubić, voditelj i urednik koji je tada radio na istoj televiziji.

Iako se našao u transkriptima između Lovrinčevića i Vlahovića u kontekstu toga da je trebao dijeliti novac s njima, a koje je Vlahović tajno snimao, Ljubić je rekao da Vlahović laže i da nisu dijelili nikakav novac.

Nakon što je otišao s ministarske dužnosti Filipović je kazao da o curenju javnog novca u medije nije ništa znao, ali da preuzima političku odgovornost. (Hina)