Dvije su osobe teško ozlijeđene u prometnim nesrećama koje su se jučer dogodile na širem pulskom području.

U jutarnjim satima, nešto prije 8 sati, na kolniku Tomassinijeve ulice 47-godišnjak je upravljao automobilom, pulske registracijske oznake te se dolaskom do raskrižja sa Zoranićevom ulicom nije približavao sigurnosnom brzinom pješačkom prijelazu uslijed čega je udario u 78-godišnju pješakinju koja je od siline udarca pala na kolnik. Ozlijeđenoj ženi pomoć je pružena u pulskoj bolnici gdje je zbog teških ozljeda zadržana na liječenju, a protiv 47-godišnjaka će biti podnesena kaznena prijava poradi izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Prometna policija je oko 19 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći u poduzetničkoj zoni u Galižani u kojoj je teško ozlijeđena vozačica bicikla. Do nesreće je došlo kad je 58-godišnja državljanka Srbije neoprezno upravljala električnim biciklom i započela skretati u lijevo za vrijeme dok ju je propisno pretjecao 58-godišnjak, koji je automobilom pulskih registracijskih oznaka upravljao pod utjecajem alkohola od 0.59 promila. Policija protiv oba sudionika nesreće pokreće prekršajni postupak sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Budući da se većina najtežih prometnih nesreća događa upravo zbog vožnje nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, odnosno nepoštivanjem porometnih propisa, pozivamo građane da poštuju prometne propise i budu odgovorni sudionici u prometu.

Zapamtite:
Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.
Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.
Prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih. (iPress)