U lučici Medulin noćas je došlo do velikog požara - apokaliptični prizori i gusti,crni dim brojne mještane okupljene u blizini ostavili su bez riječi. Vatra je zahvatila jahte, gori 20-tak jahti i brodica, a nekoliko ih je potonulo. Vatrogasci JVP Pula se bore s vatrom od 4 sata jutros. 

Za sada ne znamo kako je požar izbio, a prema sadašnjim informacijama nema ozlijeđenih. Tegle se jahte i barke u blizini gorućih u nautičkom dijelu luke Medulin otvorene za javni promet. Mještani pomažu sa svojim brodicama u spašavanju. Čini se da je veliki izletnički brod u posljednji trenutak izvučen neoštećen.

Na mjestu požara je i načelnik Ivan Kirac. Prema neslužbenim informacijama vatra je progutala uglavnom jahte mještana Općine Medulin.

Prema zasad dostupnim informacijama, policija je dojavu o požaru u medulinskoj marini zaprimila u 3.55 sati. Vatra se širi s jedne na drugu brodicu a na mjestu događaja je petnaest vatrogasaca s četiri vozila pulske javne vatrogasne postrojbe. Jutros nešto prije 7 sati u Medulin su stizale i nove vatrogasne ekipe.

Nešto prije čula se i eksplozija. 

Situacija na požarištu nešto prije 8 sati bila je pod kontrolom, vatra se ne širi dalje a vatrogasci će zasigurno još satima imati posla nakon čega se očekuje očevid koji bi trebao razjasniti uzroke.

Prema posljednjim informacijama vatra je progutala najmanje 22 jahte i brodice, a neke su i potonule. Štete prouzročene ovim požarom kreću se u stotinama tisuća eura.

Policijski službenici obavit će očevid u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja kada to bude moguće, izvijestili su oko 12 sati iz PU istarske.

Na terenu je policijski forenzički tim koji u suradnji s Lučkom upravom Pula pregledava snimke nadzornih kamera i ostatke izgorjelih brodova, dok je oko molova postavljena upijajuća brana koja bi trebala spriječiti daljnje razlijevanje benzina i ulja iz potonulih brodica. Na putu za medulinski zaljev je i eko brod.

Veliki požar ugasili su pulski i medulinski vatrogasci, a izbio je na području kojim upravlja Lučka uprava Pula čiji ravnatelj Dalibor Brnos ističe kako će se uzrok tek utvrditi.

"Cijelo ovo područje je nadzirano, imamo noćnog čuvara i kamere na kojima će se točno utvrditi otkud je krenuo požar", istaknuo je ravnatelj Brnos, dok se neslužbeno doznaje kako je požar navodno krenuo s jednog novog broda koji je tek nedavno privezan u medulinskoj lučici.

Kapetanica Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc istaknula je kako su odmah postavljene samoupijajuće brane te kako će iz predostrožnosti biti postavljena gumena brana. (iPress)