Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Amira Mafalanija i njegovih suokrivljenika zbog unošenja nedozvoljenih predmeta u lepoglavski zatvor u kojem Mafalani služi kaznu zbog svoje uloge u ubojstvu vlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića.

Uz Mafalanija i njegove majke Branke, optužnicom je obuhvaćen viši strukovni savjetnik u Odjelu za tretman lepoglavske Kaznionice Robert Teodor Šepak te Armend Musliu koji služi tridesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice i ubojstva 22-godišnjeg Jure Bajde, sina direktora slovenskog Petrola.

Uskokova optužnica, potvrđena u srijedu, teretila je i službenika lepoglavskog zatvora Marijana Končevskog, ali se on ranije nagodio s tužiteljstvom.

Prema optužnici, Branka Mafalani je sinu slala CD-ove s filmovima i serijama, uključujući pornografiju te anaboličke steroide za smirenje i mobitel koje je potom predavala Končevskom i Šepaku, a koji su pošiljke dostavljali Amiru Mafalaniju i Armendu Musliuu, iako su znali da zatvorenici takve predmete ne smiju imati.

Prema tvrdnjama Uskoka, Končevski i Šepak su dostavljali pakete za obećanu novčanu nagradu.

Mediji su ranije izvijestili da je Branka Mafalani dostavljala filmove i serije preko osuđenika Dražena Dorčeca i Dragana Junga. Dorčec je osuđen na 40 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva prilikom pljačke Fine u Đurđevcu 2006. godine, dok je Labinjan Jung osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva 22-godišnjeg prijatelja Ante Vukelića također iz Labina i 77-godišnju prijateljicu svoje bake Labinjanku Mariju Knapić.

Mafalani služi 16-godišnju kaznu zbog zbog sudjelovanja u ubojstvu novinara Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića u listopadu 2008.

Vrhovni sud je za to ubojstvo u srpnju 2012. Mafalaniju i Mataniću potvrdio presudu na 16 godina zatvora, a 40-godišnja zatvorska kazna potvrđena je Željku Milovanoviću.

Drugostupanjski sud je za ubojstvo Pukanića i Franjića kazne povećao Slobodanu Đuroviću, s 15 na 25 godina, Bojanu Guduriću s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću koji je prema optužnici okupio zločinačku skupinu s 33 na 35 godina zatvora. (Hina)