Motiv postavljanja eksplozivnih naprava u Rijeci, Kostreni i Opatiji protekla dva mjeseca, zbog čega su uhićena dvojica osumnjičenih, isključivo je materijalna korist od iznude i nije riječ o terorizmu ili ekstremizmu, rečeno je u ponedjeljak u primorsko-goranskoj policiji.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je dvojicu uhićenih prijavila zbog pokušaja iznude, nedozvoljene izrade i nabavljanja eksplozivnih naprava te dovođenja u opasnost života i imovine.

Tužiteljstvo je za obojicu nakon ispitivanja zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenih djela, o čemu odlučuje sudac istrage riječkog Županijskog suda. 

Riječ je o 52-godišnjem njemačkom državljaninu i 33-godišnjem dvojnom hrvatskom i njemačkom državljaninu koji živi u Njemačkoj. Jedan od njih se služio krivotvorenim hrvatskim dokumentima, rečeno je u policiji pa je prijavljen i za krivotvorenje.

Načelnik primorsko-goranske policije Hari Brnad rekao je da su imovinske delikte činili u Njemačkoj, a za njemačkim državljaninom je bila raspisana potjernica.

Voditelj službe za terorizam u Ravnateljstvu policije Krešimir Mamić istaknuo je da je njihov motiv bio samo veliki novčani iznos te nije riječ o terorizmu ili političkoj akciji.

Voditelj službe organiziranog kriminaliteta PU PG Kristijan Zrinušić naveo je da su počinitelji bili izuzetno dobro tehnološki osposobljeni, da su koristili sofisticirane tehnologije, a da se materijal za ovakve eksplozivne naprave može naći samo na dark webu ili sličnim tržištima, odnosno nisu konvencionalni vojni ili policijski eksplozivi.

Postavljena im je zasjeda pa su uhićeni na mjestu postavljanja eksploziva. Ucjenjivali su tvrtku Plodine, ispred čijih trgovačkih centara su u četiri navrata postavljali eksploziv, ali i opatijsku hotelsku kuću LRH, pri čemu su u travnju ostavili napravu kod hotela Ambasador.

Iznude su se od tri milijuna eura povećavale do 4,6 milijuna, sa zahtjevom isplate u kriptovalutama. 

Prema dosadašnjim saznanjima, ova dvojica su djelovali sami, ali se nastavlja kriminalističko istraživanje da se utvrdi ima li još povezanih osoba, navedeno je na konferenciji za novinstvo. 

Iznuđivači i postavljači eksplozivnih naprava u istražnom zatvoru

Dvojici osumnjičenih da su zbog iznuda podmetali eksplozivne naprave u Rijeci, Kostreni i Opatiji sudac istrage riječkog Županijskog suda u ponedjeljak je odredio istražni zatvor.

Županijski sud u Rijeci izvijestio je da je istražni zatvor dvojici osumnjičenika određen zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela, a tereti ih se za iznude, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanja i izradu eksploziva te krivotvorenje isprava.

52-godišnji njemački državljanin i 33-godišnji dvojni, hrvatski i njemački državljanin, sumnjiče se da su iznuđivali tvrtke Liburnia Riviera hoteli i Plodine, tražeći da im isplate od tri do 4,6 milijune eura u kriptovalutama, izvijestila je policija. 

Iznude su nastojali ostvariti postavljanjem eksplozivnih naprava. Tako su postavili naprave pokraj trgovačkih centara Plodina na Krimeji u Rijeci te Kostreni i kod buduće upravne zgrade ove tvrtke u četiri navrata, a dva put su te naprave i eksplodirale. Eksplozivnu napravu postavili su i kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, iznuđujući hotelsku tvrtku LRH.

U eksplozijama nije bilo ozlijeđenih osoba.

Policija je postavila zasjedu kod jednog od trgovačkih centara Plodina i uhitila dvojicu koji su tamo postavljali eksploziv. Privedeni su na kriminalističko istraživanje, prijavljeni i ispitani na Županijskom državnom odvjetništvu koje je predložilo da ih se zadrži u istražnom zatvoru.

Prijetnje su slali tvrtkama na službene adrese elektroničke pošte, a u policiji kažu da je njihov jedini motiv bio stjecanje materijalne koristi iznudama te da se isključuju teroristički ili politički motivi. (iPress/Hina)