Uskok je, na temelju policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv 22 člana međunarodne skupine osumnjičene za masovnu trgovinu raznih vrsta droge u vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura, kao i trgovinu vatrenim oružjem diljem Europe.

Riječ je o skupini koju čine osmero hrvatskih državljana, sedmorica državljana BiH, šestoro državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije, a koji prema sumnjama policije i tužiteljstva pripadaju iznimno nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji „Balkanski kartel“.

Ravnateljstvo policije ističe da je u srijedu u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande te da su akcije koordinirane iz zapovjednog mjesta Ravnateljstva policije u Zagrebu, uz potporu časnika Europola raspoređenih na terenu.

Zapadnobalkansku skupinu navodno je predvodio državljanin BiH Dino Muzaferović (37) zvan Cezar kojeg Europol smatra „visokovrijednom metom''. Policija, ne otkrivajući identitete, navodi da Muzaferović trenutno služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji, gdje je, prema pisanju medija, izručen iz Njemačke.

Uskok, također ne navodeći identitet, sumnja da je Muzaferović početkom 2022. u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH ustrojio zločinačko udruženje za kontinuiranu nabavu, prijevoz i prodaju kokaina, heroina, marihuane i hašiša, kao i za nabavu i prodaju raznih vrsta i većih količina vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari. Mediji ističu da se neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti za likvidacije zaštićenih svjedoka te visokorangiranih policajaca.

Muzaferović vodio skupinu iz ćelije rimskog zatvora

Tužiteljstvo precizira da je Muzaferović organizirao i financirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge iz Nizozemske i Belgije, marihuane i hašiša iz Crne Gore, a heroina iz Turske. Nadalje je organizirao prijevoz droge u Sloveniju, Hrvatsku i BiH, gdje se droga pripremala za daljnju prodaju drugim preprodavačima iz Njemačke, Turske, Švicarske, Italije, Slovenije, Hrvatske te BiH.

Osim toga, Muzaferović je organizirao i financirao nabavu, skladištenje, prijevoz i daljnju prodaju vatrenog oružja, streljiva i eksploziva iz BiH u Hrvatsku. Oružje se, navodi Uskok, skladištilo na zasad nepoznatim adresama u BiH, a dio u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Također se sumnjiči i za kupovinu automobila i izradu tajnih skrovišta u automobilima u kojima se krijumčarila droga i oružje te prevozio novac za kupnju droge. Uz to, nabavljao je i kriptirane mobitele kojima su se u komunikaciji služili članovi skupine.

Jednako tako, Muzaferović se sumnjiči da je unajmljivao stanove u kojima su boravili članovi skupine te garaža u kojima su skrivali drogu i oružje, ali i sve ostale troškove nastale djelovanjem zločinačke organizacije koju je, prema navodima policije, vodio iz ćelije rimskog zatvora.

Policija dodaje da je svaki od članova skupine imao određene zadaće, a neki od njih bili su zaduženi za poslove prevođenja na strane jezike prilikom dogovora oko prodaje droge i oružja. Za prijevoz droge kamionom, nadodaje policija, bio je zadužen obrtnik koji je organizirao legalne kamionske ture u kojima se među legalnom robom prevozila i droga.

Uskok predložio istražni zatvor za 18 okrivljenika

Skupina je, naglašava policija, kroz nabavu, skladištenje i prodaju raspolagala s najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma konoplje i 100 kilograma smole konoplje u ukupnoj vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura. Također su raspolagali s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva.

Tijekom akcije, policija je kod osumnjičenika pronašla 135.000 eura, četiri pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, osam kilograma heroina te nekoliko lažnih putovnica i osobnih iskaznica. Policija nastavlja da su među objektima koji su pretraženi tijekom akcije nalazi zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i BiH, a gdje su se čuvali droga, oružje i eksplozivi.

U policiji nadodaju da su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osmero osumnjičenika predali pritvorskom nadzorniku, dok su kaznenu prijavu protiv 22 osobe podnijeli Uskoku.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv 18 okrivljenika. Ostali okrivljenici se otprije nalaze u zatvoru ili su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Neslužbeno se doznaje da će Hrvatska zatražiti izručenje osumnjičenika koji su uhićeni u Sloveniji. 

Balkanski narko kartel razbijen nakon devetomjesečne međunarodne akcije

O akciji razbijanja balkanskog narko kartela uz načelnika PNUSKOK-a Maria Kovača i Uskokovog tužitelja Vedrana Libla govorili su hrvatski voditelj službe kriminaliteta droga Goran Lauš, njegov kolega Mišo Radovančević iz Slovenije i Semin Kadić iz MUP-a Federacije BiH.

Kovač je, ne navodeći identitete, istaknuo da 22 osumnjičena koje je prijavila hrvatska policija pripadaju nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji Balkanski kartel.

Otkrivanje skupine počelo u kolovozu prošle godine nakon što je policija doznala za stanove za preprodaju droge, kazao je Lauš. Potom su uslijedila uhićenja u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, a osnovan je i stožer koji je upravljao akcijom.

I Uskokov tužitelj Libl je istaknuo da je otkriveno opasno udruženje koje je djelovao na području cijele Eurpe, a akcijom su spriječene njihove daljnje kriminalne aktivnosti.

Dodao je da je Uskok tijekom akcije izmjenjivao informacije i surađivao s tužiteljstvima iz Slovenije, BiH, Italije, Nizozemske i Belgije.

Sumnja da su planirali i likvidaciju

Podsjetio je da je nakon pokretanja istrage određen pritvor za 18 osumnjičenih, od kojih se neki nalaze i u drugim državama, ističući da će poduzeti sve da se u nastavku postupka osigura njihova prisutnost.

Izručenje za prvoosumnjičenog Muzaferovića, kako je istaknuto, još nije zatraženo.

Mišo Radovančević iz slovenske policije kazao je da postoje indicije da je skupina planirala i likvidaciju.

Istražitelji sumnjaju da je Muzaferović početkom 2022. u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH ustrojio zločinačko udruženje za kontinuiranu nabavu, prijevoz i prodaju kokaina, heroina, marihuane i hašiša, kao i za nabavu i prodaju raznih vrsta i većih količina vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

Navodno je organizirao i financirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge iz Nizozemske i Belgije, marihuane i hašiša iz Crne Gore, a heroina iz Turske. Nadalje je organizirao prijevoz droge u Sloveniju, Hrvatsku i BiH, gdje se droga pripremala za daljnju prodaju drugim preprodavačima iz Njemačke, Turske, Švicarske, Italije, Slovenije, Hrvatske te BiH.

Osim toga, Muzaferović je organizirao i financirao nabavu, skladištenje, prijevoz i daljnju prodaju vatrenog oružja, streljiva i eksploziva iz BiH u Hrvatsku. (Hina)