U više europskih država, među kojima je i Hrvatska, u tijeku je policijska akcija razbijanja kriminalnih skupina koje su krijumčarile drogu na područje zapadne Europe, potvrdilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH u Sarajevu.

Hrvatska policija u srijedu je izvijestila da zajedno s Europolom koordinira međunarodnom akcijom u kojoj sudjeluju policije nekoliko država te zagrebački ured američke agencije za suzbijanje droga DEA.

U policiji kažu da su u suradnji s Uskokom jutros uhitili nekoliko osoba te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

"Realizacija kriminalističkog istraživanja međunarodnog karaktera započela je danas u jutarnjim satima na području nekoliko država, uključujući i Hrvatsku, a usmjerena je na razbijanje zločinačkog udruženja čije se djelovanje povezuje s krijumčarenjem i preprodajom droge.

U tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija na području Policijskih uprava zagrebačke, sisačko-moslavačke, primorsko-goranske i krapinsko-zagorske", kažu u policiji.

Istovremeno, dodaju, uhićenja i pretrage odvijaju se u Belgiji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Njemačkoj i Sloveniji, a postupanjima partnerskih policija koordinira hrvatska policija iz stožera u Zagrebu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku i protiv njih podnijeti kaznenu prijavu Uskoku.

Jutarnji list navodi da je više osoba uhićeno širom Hrvatske zbog krijumčarenja preko 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenja vojnoga vatrenoga oružja i eksploziva.

Također, neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti se za likvidacije zaštićenih svjedoka te visoko rangiranih policijskih dužnosnika, navodi dnevnik.

Tužiteljstvo BiH izvijestilo je da su racije provedene u suradnji s Europolom te agencijama za provedbu zakona iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Belgije i drugih država EU.

Iz Tužiteljstva BiH su naznačili da u interesu istrage ne mogu objaviti dodatne informacije, no portal sarajevskog "Dnevnog avaza" tvrdi kako su na meti pripadnici kriminalnog klana na čijem je čelu Dino Muzaferović iz Velike Kladuše.

Smatra se da je on organizator kriminalne skupine koja je u pograničnom području između BiH i Hrvatske proizvodila veće količine marihuane. (iPress/foto arhiva)