Policija i USKOK osumnjičili su trojicu muškarca, među kojima i 33-godišnjega direktora u Odjelu tehničke zaštite FINA-a GS, da su za dobivanje poslova s FINA-om GS, razdoblju od 01. srpnja 2022. do 23. veljače 2023. u Puli i Zagrebu, tražili od vlasnika jedne zaštitarske tvrtke 4.140 eura mita koje im je trebalo biti plaćeno preko catering tvrtke, kroz fakture za hranu. 

Zaštitar je to odbio te sve prijavio policiji, a sva trojica su uhićena i ispitana no USKOK protiv njih nije tražio određivanje istražnoga zatvora. Čitava priča je, objavio je USKOK počela u srpnju 2022. kada se vlasniku zaštitarske tvrtke obratio jedan drugi poduzetnik rekavši mu da kako će mu osigurati kontakt s direktorom FINA GS-a kako bi zaštitarska tvrtka dobila posao preventivnih obilazaka bankomata na području Istre, donosi Jutarnji.hr

Posao je sklopljen te je zaštitarska tvrtka nadzirala bankomate u srpnju i kolovozu prošle godine za što im je FINA GS i uredno platila. No, nakon toga od zaštitara su zatražili plaćanje mita zbog dobivanja toga posla, a i kako bi se poslovna suradnja nastavila u budućnosti. Rekli su da im mito preda tako što će jednoj tvrtki za catering platiti nepostojeće troškove od 4.140 eura, a što je zaštitar odbio učiniti te odlučio sve prijaviti.

USKOK je, dakle, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1990., 1976., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave. (iPress)