Porečka je policija zaprimila prijavu 19-godišnjakinje koje je postala žrtva prijevare dok je tražila posao putem interneta.

Djevojka je putem internetske stranice koja nudi oglase za zapošljavanje stupila u kontakt s navodnim poslodavcem te je s njim dogovorila posao pretipkavanja tekstova. Dobila je poveznicu za daljnju komunikaciju putem mobilne aplikacije te je nastavila komunicirati s poslodavcem koji je od nje tražio uplatu novca radi troškova i poreza kako bi se mogla pripremiti sva potrebna dokumentacija za posao.

Oštećena je u nekoliko transakcija putem aplikacije za plaćanje uplatila više tisuća eura.

Kada je nepoznata osoba od nje zatražila dodatnu uplatu, shvatila je da je prevarena i događaj prijavila policiji.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom traganja za poslovima u inozemstvu jer iza oglasa o naizgled laganom poslu i dobroj zaradi, često se kriju različite vrste prijevara ili drugih oblika kaznenih djela, poput trgovine ljudima.

Ono što može pobuditi sumnju kod građana koji traže posao su nejasne i nepotpune informacije o poslu, niskokvalificirani dobro plaćeni poslovi, neodgovarajuća stručna sprema ili ako se navodi da nije potrebno poznavanje jezika zemlje u kojoj će se raditi. U takvim sumnjivim oglasima često piše ''hitno tražim'', ''zarada odlična'' i slično.

Nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati kako biste se zaštitili od prevaranata:

obavite dostupne provjere o poslodavcu, koristite otvorene izvore pri prikupljanju podataka, kao i hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu
ostvarite kontakt s poslodavcima, raspitajte se o njihovim referencama
obavite razgovor s poslodavcem po pitanju uvjeta zapošljavanja, zarade, plaćanja doprinosa
zatražite primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju
ne dopustite da vam druge osobe rješavaju administrativna pitanja po pitanju zapošljavanja.

U slučaju da postanete žrtva prijevare ili posumnjate da se iza naizgled primamljivog oglasa krije prijevara, prijavite to policiji na broj 192. (iPress)