U dane vikenda, od 3. do 5. veljače, na području Policijske uprave istarske evidentirano je sedam prometnih nesreća, od kojih jedna prometna nesreća s preminulom osobom, dvije prometne nesreće s lakše ozlijeđenim osobama i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 475 vozača. Iz prometa su isključena 23 vozača i 14 vozila. 

Umaška je policija 4. veljače oko 03.50 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na cesti D-200 u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala materijalna šteta. Do nesreće je došlo kada je 49-godišnji državljanin Slovenije upravljao osobnim automobilom Toyota, slovenske registracijske oznake, iz smjera Plovanije u smjeru kružnog toka. Izlaskom iz zavoja u lijevo, nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti te je prešao na suprotnu kolničku traku i udario u zid, a automobil se uslijed siline udarca okrenuo na krov. Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je kako je vozač automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1.56 promila. Protiv vozača se pokreće prekršajni postupak radi počinjenja više prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Porečka je policija istoga dana oko 16.40 sati na kolniku ceste D-75 zaustavila i kontrolirala osobni automobil Ford, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od dva promila upravljao 42-godišnjak. Muškarcu je određeno zadržavanje u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te se protiv njega pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Porečka policija će provesti prekršajni postupak i protiv 42-godišnjaka koji je 4. veljače oko 19 sati upravljao osobnim prijevoznim sredstvom (električnim triciklom) kolnikom Ulice K. Hughesa. Vozač je upravljao triciklom pod utjecajem alkohola od 2.64 promila, a uslijed nepilagođene brzine kretanja stanju i uvjetima na kolniku, izgubio je kontrolu nad upravljačem tricikla te je pao na kolnik i zadobio lake tjelesne ozlijede.

Prometna policija je pak 5. veljače oko 00.25 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći koja se dogodila u Ulici Velog Jože u Puli. Do nesreće je došlo kada je 31-godišnji državljanin Srbije upravljao automobilom Renault, srbijanske registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 2.02 promila te se nije držao sredine obilježene prometne trake, već je preko uzdignutog rubnjaka prešao na nogostup, gdje je udario u nosač prometnog znaka da bi u konačnici naletio na parkirana vozila Ford i Kia pulskih registracijskih oznaka. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala veća materijalna šteta. Muškarcu je izrečena novčana kazna od 1.450 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca. (iPress)