Policijski službenici Policijske postaje Umag s Ispostavom Buje proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 69-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo lažna uzbuna.

Policija sumnjiči ženu da je 25. lipnja oko 19.40 sati na dva broja telefona poslala poruke u kojima je navela da je u jednom turističkom naselju na području Umaga postavljena eksplozivna naprava.

Na mjesto događaja odmah su upućeni policijski službenici, kao i djelatnici protueksplozijske zaštite koji su pregledali turističko naselje, pogotovo prostor u kojem se trebao odvijati jedan organizirani događaj s većim brojem sudionika.

Prilikom pregleda turističkog naselja policijski službenici nisu pronašli nikakav sumnjiv predmet te su utvrdili kako je riječ o lažnoj dojavi.

Policijski službenici utvrdili su identitet mogućeg počinitelja te su u suradnji s policijskim službenicima Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave šibensko-kninske proveli izvide i utvrdili kako je za lažnu dojavu o bombi odgovorna upravo 69-godišnjakinja.

Osumnjičena je tijekom jučerašnjeg dana privedena u prostorije Policijske uprave istarske te je ispitana, a danas u jutarnjim satima privedena je pritvorskom nadzorniku.

Upozoravamo građane da upućivanje poziva ili poruka o lažnim dojavama za bombe nije bezazlena šala, već je riječ o kaznenom djelu, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine. Kazneno djelo lažne uzbune čini tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe.

Svaka takva dojava zahtjeva angažiranje hitnih službi, što može izazvati probleme jer dok policija ili druge službe tragaju za mogućom eksplozivnom napravom, možda upravo u tom trenutku netko doista treba pomoć policije, izvijestila je PU istarska. (iPress)