Policijski službenici istražuju slučaje prijevare prilikom kupnje automobila iz inozemstva. Naime, u Policijsku postaju Pula jučer je pristupio 41-godišnji muškarac koji je prijavio kako je na jednoj njemačkoj internet stranici pronašao povoljan oglas za prodaju automobila BMW.

Stupio je u kontakt s osobom čiji broj mobitela se nalazio naveden na stranici te je dogovorio kupnju i dostavu automobila u Hrvatsku, za što je 17. siječnja uplatio nekoliko desetaka tisuća eura.

Kada je naknadno stupio u kontakt s auto kućom koja je navodno oglašavala prodaju automobila, 41-godišnjak je shvatio da je prevaren, s obzirom da je u auto kući dobio informaciju da je automobil i dalje u prodaji i da je njegova cijena znatno veća.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljem.

Budući se na pojedinim internetskim stranicama znaju objavljivati oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji automobila.

Najčešće se radi o nekoliko godina starim automobilima, popularnim modelima s malom kilometražom, koji su u dobrom stanju, no prodaju se po cijeni koja je znatno niža od cijena ostalih automobila u istoj kategoriji. Policija stoga upozorava građane da kod takvih oglasa budu oprezni te da pripaze kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela.

Što možete učiniti da bi vaša kupnja putem interneta bila sigurnija?

Policija savjetuje sljedeće:

 - koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme

- potrudite se i istražite - provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca

- plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja

- plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi

- plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver

- primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver

- ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača - ako ne odgovara, obratite se svojoj banci

-čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!, navodi PU istarska. (IVM)