Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je 11. siječnja 2022., ispitalo hrvatskog državljanina (1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protupravnog oduzimanja slobode, neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja, te nametljivog ponašanja.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 67-godišnjak početkom prosinca 2021. godine i 6. siječnja 2022., u jednom gradu i jednom mjestu na području Istre, vezao hrvatsku državljanku (1999.), protivno njezine volje, za volan vozila u kojem su bili, i istovremeno joj prijetio ubojstvom, a u jednom je trenutku izvadio i pištolj.

Osnovano se sumnja da je osumnjičenik tijekom studenog i prosinca 2021. godine, postavio uređaje za snimanje slike i zvuka u stanu u kojem oštećenica stanuje u jednom mjestu na području Istre te ju tako neovlašteno snimao i slikao.

Osnovano se sumnja i da je tijekom prosinca 2021. godine i siječnja 2022. godine, kada mu je oštećenica rekla da s njime više ne želi imati nikakav kontakt, dolazio do njenog stana i njenog radnog mjesta te ju je učestalo zvao i slao joj poruke. Osumnjičenikovo opisano postupanje izazvalo je kod oštećenice osjećaj tjeskobe i straha.

Županijski sud u Puli je 11. siječnja 2022. prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i osumnjičeniku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na sudionike kaznenog postupka. (TUI)