Policija je u srijedu ujutro pokrenula akciju protiv četrdesetak osoba koje Uskok sumnjiči za organiziranu utaju gotovo pedeset milijuna kuna poreza, a do popodnevnih sati uhićeno je nešto manje od 30 osoba. Poduzetnici su izdavali lažne račune, isplaćivan je novac za robu koja nikad nije bila ni kupljena, a na osnovi tih faktura pravdali su PDV.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Naime, USKOK sumnja na to da je zločinačko udruženje utajilo porez i izbjegavalo plaćanje davanja. Glavnih organizatora bilo je troje, a svi su imali registrirane tvrtke.

Uhićeni su na četiri područja diljem Republike Hrvatske - zagrebačkom (13 ljudi), dubrovačkom (1 osoba), pulskom (1 osoba) i splitskom (22 osobe) području, javlja Index.hr

Poduzetnik s pulskog područja je, prema informacijama 24sata, pokušao pobjeći.

U akciji je danas sudjelovalo 180 policijskih službenika.

Priča kreće još 2019., ali prošle godine je Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija shvatio da s transakcijama nešto nije u redu, nakon čega se u slučaj uključuju policija i USKOK.

Naime, sama akcija traje nešto više od godinu dana - od ljeta 2020. godine.

Trojica osumnjičenih organizirali su kriminalno udruženje i povezali ostale osumnjičene.

Svi oni su vlasnici tvrtki, knjigovodstvenih servisa itd. Kako nam je za sada poznato, tvrtke su uglavnom registrirane na građevinske djelatnosti. Tvrtke su, naime, ispostavljale drugim tvrtkama lažne fakture.

Neslužbeno doznajemo kako su si osumnjičeni ilegalnim radnjama pribavili nešto manje od 50 milijuna kuna.

USKOK je u vezi s ovim slučajem objavio kratko priopćenje.

"USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", kažu iz USKOK-a. (iPress)