Umaška je policija zaprimila prijavu 60-godišnjeg vlasnika tvrtke koji je prevaren za više desetaka tisuća kuna.

Naime, 60-godišnjak je u srpnju naručio materijal od tvrtke iz Italije te je početkom rujna, nakon zaprimanja predračuna, uplatio više desetaka tisuća kuna. Nakon što mu se talijanska tvrtka nekoliko dana kasnije obratila s upitom kada će uplatiti novac, 60-godišnjak je pregledom predračuna utvrdio kako mu je nepoznati počinitelj, koristeći adresu elektroničke pošte talijanske tvrtke, dostavio drugi broj računa za plaćanje, a potom i iskoristio uplaćena sredstva.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju! (iPress)