Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice stranačkog predsjedništva rekao je u utorak da s DP-om nastoje "približiti stajališta" kada je riječ o dogovorima oko parlamentarne većine i strukturi buduće vlade te participaciji drugih aktera u podršci Vladi.

Odgovarajući na novinarski upit je li HDZ spreman odreći se suradnje s SDSS-om radi postizanja parlamentarne većine, odgovorio je da se "nitko nikoga ne odriče", s obzirom na to da Domovinski pokret odbacuje svaku mogućnost suradnje s tom strankom te dodao da se "razgovori vode".

Sastanak s DP-om bio je "jako dobar"

Komentirajući ocjene člana HDZ-ovog pregovaračkog tima Ivana Anušića da mu je DP-ov uvjet ok, Plenković je odgovorio da je Anušić rekao da je to njihov, DP-ov, stav. To je konstatacija, ne HDZ-ovo službeno stajalište, dodao je Plenković. Također je rekao da "još nisu u fazi da se o detaljima javno govori", ocijenivši jučerašnji sastanak "jako dobrim".

Plenković je, na pitanje je li mu imperativ dogovoriti parlamentarnu većinu do sazivanja konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, odgovorio da je rok za to počeo teći danas i traje do 19. svibnja, a što se tiče parlamentarne većine i broja mandata za sastav vlade, kaže, intenzivno radimo na tome, i to nam je prioritet, i sigurno ćemo odraditi da se taj dogovor postigne minimalno u okviru roka za konstituiranje Sabora.

Najavio je stanku u pregovorima zbog obilježavanja Međunarodnog praznika rada i obljetnice Vojno redarstvene akcije Bljesak te da će se ponovno čuti u četvrtak i dogovoriti daljnje sastanke.

Upitan o stajalištu Vesne Vučemilović (Hrvatski suverenisti) koja je odbacila mogućnost suradnje sa SDP-om, odgovorio je da ona ima svoj mandat i da su svi mandati neopozivi i osobni i svatko tko je dobio povjerenje građana za biti zastupnik u Hrvatskom saboru sa svojim mandatom može raditi ono što politički procjenjuje da treba i potvrdio da su s njome razgovarali.

Na upit zašto se pregovori o parlamentarnoj većini održavaju u Banskim dvorima, Plenković je odgovorio da se već godinama svi politički razgovori vode u Vladi, sastaju se koalicije, jer je Vlada mjesto gdje se vodi politika. Na novinarsku tvrdnju da vodi pregovore u ime HDZ-a, a ne Vlade, Plenković je rekao da "vode razgovore iz pozicije u koji su sada", kao i primjerice s predstavnicima nacionalnih manjina, koji su i dalje u suradnji s HDZ-om.

Tamo (u Banskim dvorima) nam je praktičnije i zgodnije, rekao je i dodao da ga ne zanima što je GONG to prijavio. GONG je to prijavio Pučkoj pravobraniteljici i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Vezano uz zahtjev Domovinskog pokreta za deratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković je rekao da o tome nisu razgovarali i da je ta tema apsolvirana.

O zajedničkoj fotografiji Anušića s DP-ovcima: Ne vidim posebnu poruku, a može biti i korisno

Novinari su se zanimali i za fotografiju s krizme na kojoj su zajedno DP-ovci Stipo Mlinarić Ćipo i Josip Dabro te tehnički ministar obrane Ivan Anušić, zadužen za pregovore s DP-om, a Plenković je na to rekao da su oni prijatelji, da to nije tajna i da tu ne vidi nikakav problem.

Ne vidim nikakvu posebnu poruku, tu nema nikakve politike, rekao je te na pitanje je li to nezgodno odgovorio da može biti i korisno za opću klimu u razgovorima.

Osvrnuo se i na SDP rekavši da i dalje vrlo zlonamjerno i lažno napadaju HDZ najavivši da će stalno podsjećati hrvatske građane i javnost na SDP-ove afere i ostalih na "kvaziantikorupcijskoj ljevici" prepunoj korupcionaških afera. Nazvao ih je teško poraženim gubitnicima koji, umjesto da čestitaju i priznaju poraz, i dalje se bave fikcijom. (Hina)