Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović poručila je na facebooku kako nikad neće dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo te dodala da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ukoliko DP postane dio nove saborske većine.

"Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo", napisala ne Vučemilović.

Naime, Predsjedništvo Hrvatskih suverenista u subotu je održalo sjednicu na kojoj je odlučeno da stranka neće sudjelovati ni u vladi ni u saborskoj većini predvođenoj HDZ-om, a predsjednik Marijan Pavliček kazao je da bi izdaja birača bila upravo suradnja s vladajućom strankom.

”Nikad u životu nismo bili žetoni niti ćemo to ikad biti'. Svaka druga odluka bila bi suluda, svjesni smo toga da smo ušli u Hrvatski sabor na antikorupcijskoj platformi zajedno s Mostom i Nezavisnom listom mladih", rekao je Pavliček na konferenciji za medije.

Što se tiče SDP-a, Pavliček je odgovorio da ih nitko s Iberova trga još nije ni zvao na službeni sastanak, tako da ta tema nije ni bila na dnevnom redu. Međutim nije rezolutno odbio mogućnost razgovora s vodećom oporbenom strankom, umjesto toga kazao je da su HDZ i DP ti koji sada trebaju obaviti svoje razgovore i vidjeti mogu li složiti većinu, s manjinama ili bez njih.

Međutim, Vučemilović poručuje kako ne želi nikakvu suradnju sa SDP-om, a isto tako smatra da njezina stranke ne bi s njima trebala niti sjediti u oporbenim saborskim klupama, ako dođe do dogovora između HDZ-a i DP-a.

"Ali hipotetski, ako Domovinski pokret uđe u novu saborsku većinu, gdje bi ostali Hrvatski suverenisti? U opoziciji sa SDP-om i s Možemo!? I s Mostom koji ima jako puno svojih problema. Neka oni sada pregovaraju i razgovaraju s kime god hoće, ali u moje ime neće. Pogotovo ne sa strankama od kojih sam se ja ogradila više puta i prije izbora", izjavila je zastupnica u nedjelju za Jutarnji list.

Osim toga, Vučemilović dodaje da Hrvatski suverenisti nisu u poslijeizbornoj koaliciji s Mostom, premda je zastupnik Pavliček izjavio da su s njima i dalje u partnerskom odnosu te da bi sve važne odluke trebali donositi u konsenzusu s Mostom. (Hina)