U nedjelju, 5. svibnja 2024. godine polaganjem vijenaca na spomen obilježjima obilježen je Dan oslobođenja i Dan grada Pule. U ime Grada Pule vijence su položili predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Marija Marković-Nikolovski, gradonačelnik Filip Zoričić i njegovi zamjenici Ivona Močenić i Bruno Cergnul.

Vijenci su danas položeni kod Centralnog križa na Gradskom groblju, Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa te Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u Titovom parku.

„Ovo je veličanstven dan, Dan Grada Pule i Dan oslobođenja, dan koji je itekako važan za sve naše sugrađanke i sugrađane. Dajemo obol onima kojim su nas napustili, koji su dali živote za naš grad, slobodu Istre i slobodu Hrvatske. Pula je jedan slobodarski grad. Pula je poseban grad, grad s univerzalnom i jedinstvenom poviješću, a siguran san i budućnošću koja nas čeka.  Zahvalan sam svim sugrađankama i sugrađanima na tome. Vjerujem da ćemo zajedno kroz temu slobode živjeti i rasti u budućnosti ovog grada koji zaista ima potencijala da se razvije u najljepši grad Europe“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Uz predstavnike Grada Pule polaganju vijenaca odazvali su se predstavnici Istarske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, policije i braniteljskih udruga.

Danas je polaganjem vijenaca na Mornaričkom groblju obilježena 110. godišnjica pogibije francuskih mornara s podmornice Curie, Pierre Chailleza i Maria Angelus Lebona. Događaju su se odazvali gradonačelnik Filip Zoričić sa suradnicima, veleposlanik Francuske Nj. E. g. Fabien Fieschi  s izaslanstvom, veleposlanik Austrije Nj. E. g. Markus Wuketich s izaslanstvom, predstavnici Crnog križa te direktor komunalnog poduzeća Monte Giro Darko Bijelić. (iPress)