Danas je tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata u Puli obilježen 1. svibanj - Međunarodni praznik rada. U ime Grada Pule okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul koji je naglasio važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši kako je na tom mjestu četvero naših sugrađana poginulo u demonstracijama tražeći svoja radnička prava.

„Obilježavanje Međunarodnog praznika rada započelo je 1889. godine sjećanjem na žrtve tri krvoprolića u Chicagu koje se dogodilo tri godine ranije, a od 1890. Hrvatska obilježava ovaj praznik i to je jako znakovito. Ono što je još značajnije je činjenica da se u našem gradu prije 104 godine dogodila tragedija i atak fašista na ljude koji su samo glasno izvikivali kako imaju pravo na svoje dostojanstvo. Obilježavanjem 1. svibnja sa zahvalnošću se prisjećamo početaka borbe za radnička prava, ali trebamo imati na umu da borbu za napredak i poboljšanje moramo i sami nastaviti kako bi ostvarili bolje sutra u kojem će svaki radnik moći dostojanstveno živjeti od svoga rada. I nakon toliko godina moramo ponovno govoriti o dostojanstvu svakog čovjeka i radnika“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul ujedno poželjevši svim Puležankama i Puležanima sretan Međunarodni praznik rada.

Polaganju vijenaca odazvale su se i predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković-Nikolovski i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić. U ime Istarske županije okupljenima se obratio pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, a u ime Zajednice Talijana predsjednica Tamara Brussich.

„Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza imena su četvero drugova koji su 1920. godine ovdje na Portarati izgubili život u sukobu s vojskom. Danas se povijest pojednostavljuje pogotovo s pozicija desnog ekstremizma, bez obzira u kojoj državi živjeli ili bili na vlasti. Ponosni smo što danas živimo u ovoj regiji i u ovome gradu. Istra je danas svima privlačna i, po svim statistikama, uz Grad Zagreb najrazvijeniji dio Hrvatske. Međutim, upravo ta razvijenost ima svoje negativnosti, a to su problemi kadrova u javnim službama, prije svega mislim na djelatnike u zdravstvu, socijali, domovima za starije, policiju, vatrogasce jer u našoj državi vlada uravnilovka i istu plaću imat će i liječnik i policajac i vatrogasac, nastavnik i u Puli i u Vinkovcima i u Gospiću i u Dubrovniku, a uvjeti života jadranske Hrvatske, od Istre do Dubrovnika ne mogu se usporediti s kontinentalnom Hrvatskom“, poručio je pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac.

Predsjednica pulske Zajednice Talijana Tamara Brussich u prigodnom je obraćanju istaknula kako su tolerancija i suživot ključne teme koje oblikuju naše društvo.

„Često ih se koristi zajedno pa čak neki misle da su sinonimi. No, suptilne razlike ih određuju u značenju i učinku na naše društvo. Tolerancija je važna vrijednost koja nam omogućava da prihvatimo različitosti među ljudima, poštujemo njihove stavove, vjerovanja i identitete. Suživot nas podsjeća da smo povezani, da dijelimo isti svijet i da smo odgovorni jedni prema drugima. Danas pozivam sve da ne budemo samo tolerantni, već da aktivno promičemo suživot u našim zajednicama“, poručila je Brussich.

O stanju u društvu i radničkim pravima govorio je županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić.

„Pored nepravdi radnicima ranijih godina, teško je zaposliti domaće ljude koji i dalje ne vjeruju hrvatskim poslodavcima. Mi sindikati, borimo se za domaće radnike, ne strance. Bez uvrede, mi služimo domaćim radnicima, ne stranima. Nemamo mladih, koji nezadovoljni, čim završe fakultet ili bilo kakvu školu idu „trbuhom za kruhom“ u strane zemlje tražiti bolje uvjete rada i života. Jer, što mogu u Hrvatskoj, pored visokih cijena nekretnina? Ne mogu kupiti niti stan i jesu li uopće sigurni da će uspjeti raditi i zarađivati kako bi otplatili rate stana“, rekao je Buršić.

Čestitajući svim radnicama i radnicima Međunarodni praznik rada, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić također se osvrnula na trenutno stanje rada i radničkih prava u Hrvatskoj.

„Imamo razloga za pokazivanje nezadovoljstva jer više od 50 posto umirovljenika živi ispod granice siromaštva, svaki četvrti umirovljenik preživljava od  mirovine koja je ispod 350 eura, preko 30.000 umirovljenika radi na pola radnog vremena iz nužde jer od malih mirovina ne mogu živjeti, oko 30.000 radnika nastavlja raditi i nakon 65 godina života, preko 200.000 građana ima blokiran račun, imamo plaće među najnižima u Europi, a više od 100.000 radnika radi za minimalnu plaću od 670 eura“, kazala je Cvitić.

Podsjetila je kako danas obilježavamo 1. svibnja kao spomen na radničke demonstracije u Čikagu 1886. godine kada je 40.000 radnika prosvjedovalo tražeći legendarne 3 osmice; 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati rekreacije i kulture.

„Poruka koja proizlazi iz obilježavanja diljem svijeta je da borba za radnička i ljudska prava nikada nije prestala, da je ona aktualna i danas i vrlo je izgledno da će naša djeca i naši unuci na svoj način voditi borbu za svoja prava“, zaključila je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Nakon prigodnih obraćanja, predstavnici Grada Pule, sindikata, Istarske županije, Zajednice Talijana i antifašističkih boraca Pule položili su vijence na spomen ploču žrtvama prvosvibanjskih demonstracija 1920. godine na Portarati.

Upriličen je i nastup kulturno-umjetničkih društava Lino Mariani, Matko Brajša Rašan te Puhačkog orkestra Grada Pule s prigodnim repertoarom, a svim sudionicima programa i mnogobrojnim prolaznicima podijeljeni su crveni karanfili. (iPress)