PULA – Iz proračuna Istarske županije na čelu s Valterom Flegom (IDS) udrugama je prošle godine dodijeljeno 5,23 milijuna kuna, od čega je svaka treća kuna dodijeljena bez ikakvog natječaja i javnog uvida.

Kako je Državni ured za reviziju utvrdio u svom nalazu, dodjelom čak 1.669.520 kn bez natječaja prekršen je Zakon o udrugama, a neobjavljivanjem informacija o korisnicima i iznosima javnog novca prekršen je Zakon o pravu na pristup informacijama.

- Udrugama građana su doznačena sredstva u iznosu 5.233.664,00 kn. Za doznačena sredstva u iznosu 1.669.520,00 kn Županija nije provela natječaj za donacije udrugama, nego su donacije udrugama doznačene na temelju zahtjeva udruga i ugovora o donaciji, navodi Revizija, dok nadležni u Županiji opravdanje za to da čak trećinu predviđenog novca, odnosno ogromnih 1,7 milijuna kuna, dijele 'ispod stola' nalaze u nepredvidljivosti života. - Većinu donacija Županija dodjeljuje na temelju javnih poziva i uz javnu objavu. Jedan dio koji se ne može unaprijed predvidjeti odobrava se prema dostavljenim zahtjevima, kažu.

Iz ovoga je razvodno da IDS proračun koristi (i) za korupciju tzv. civilnog društva, čime posve potire smisao njegovog postojanja. Podobne udruge na čelu s isto takvim građanima novac mogu dobiti po želji i u trenutku kad im zatreba, ne zamarajući se natječajima na koje ostali pristupaju, a IDS-ovi ljudi u Županiji teško zarađeni novac građana i gospodarstva dijele po vlastitom nahođenju. Pri tome porezni obveznici nemaju čak ni luksuz uvida u popis korisnika i iznos, a kamoli mogućnost da sami procijene koliko je projekt ili program plaćen njihovim novcem u interesu općeg dobra. Unatoč nalogu Revizije, na internetskim stranicama Istarske županije do danas podaci nisu objavljeni. (MBM)