Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se jučer srušio u Virovitičko-podravskoj županiji, u stabilnom su zdravstvenom stanju, jedan je iz bolnice otpušten kući, a drugi je uspješno operiran, priopćio je u srijedu MORH.

MIG-21 dvosjed HRZ-a srušio se u utorak oko 14 sati na području Voćina, tijekom planske obučne aktivnosti, a dvojica pilota su se uspješno katapultirali i prizemljili. 

Ministarstvo obrane RH (MORH) priopćilo je danas da su obojica pilota, koji su prevezeni u bolnicu u Zagrebu, u stabilnom stanju. 

"Jedan pilot je nakon liječničkog pregleda zbog praćenja zdravstvenog stanja tijekom noći hospitaliziran te je jutros otpušten kući. Drugi pilot danas je u jutarnjim satima uspješno operiran", dodaju iz MORH-a.

Ranije danas iz MORH-a su priopćili da je u tijeku  istraga pada aviona HRZ-a MIG-21. Na terenu su iz nadležnog Državnog odvjetništva, pripadnici Vojne policije, članovi Povjerenstva za istraživanje zrakoplovnih nesreća i policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova.

Na konferenciji za novinare MORH-a i HV-a, održanoj sinoć u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na zagrebačkom Plesu istaknuto je da su piloti prijavili "određene probleme u radu motora". Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec.

Načelnik GS OS RH Hranj je pohvalio sve sastavnice Oružanih snaga RH, policiju, Civilnu zaštitu te HGSS koje su "brzo i organizirano krenule u traganje i spašavanje i našle pilote". 

Piloti su s mjesta nesreće bili prevezeni u Zagreb helikopterom HRZ-a, te su sanitetskim vozilom prevezeni u bolnicu na daljnju medicinsku obradu. (Hina)