Grad Pula od 1. listopada uvodi određene izmjene u cjenike posebnih parkirališta u odnosu na cjenike koji su predstavljeni početkom kolovoza.

Naime, sukladno povratnim informacijama od strane građana i analizi Pula parkinga, odlučeno je kako se od 1. listopada do 30. travnja nakon 17 sati neće naplaćivati parkinzi u crvenoj zoni – Tržnica, Pedagoški, Croatia, Mehanika i Marsovo polje.

Parkinzi koji spadaju u žutu zonu imat će cijenu satne karte 5 kuna, a parkinzi koji spadaju u zelenu zonu po satu će koštati 4 kune.

Cjenici posebnih parkirališta također su korigirani. Tako će Karolina do 17 sati biti 4 kune, a nakon 17 sati besplatna. Sat vremena na rivi koštat će 1 kunu, s polugodišnjom cijenom od 50 kuna, a iste cijene vrijede i za Emovu. Korištenje parkinga na Marsovom polju 1 smanjeno je s 4 na 1 kn/h, s polugodišnjom kartom od 50 kuna. Mandrač, Gregovica i Marsovo polje 2 su besplatni.

„Ove smo korekcije donijeli i kao reakciju na komentare građana, ali i u cilju dodatnog optimiziranja prometa u mirovanju u Puli. Vjerujem da smo sada našli balans koji štiti stanare ovih zona, ali i koji omogućuje građanima iz drugih kvartova da popodne u miru mogu doći centar ili širi centar grada i imati besplatan parking. Spremni smo i ubuduće, kad god za to bude prostora i realne potrebe, korigirati naše odluke u korist bolje komunalne usluge našim građanima“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Ostali dio cjenika ostaje po postojećim cijenama.

„Promet u mirovanju je izazov za brojne gradove u okruženju, pogotovo je prisutan u gradovima koji imaju veći broj turista. Jednako tako, postoje europski gradovi koji već desetljećima aktivno provode mjere predložene od struke, pa tako postoje i recepti koji su primjenjivi za Pulu, od kojih je promjena cijene parkinga samo jedan mali dio. Kroz jesen ćemo organizirati konferenciju o prometu na kojoj će struka predstaviti najbolje strane primjere, do sad izrađene dokumente za Pulu, a nakon toga će zainteresirana javnost kroz radionicu sudjelovati u odabiru konkretnih mjere za iduću godinu. Svaka promjena je teška, ali bitno je da odluke budu stručno utemeljene, da ih oni koji znaju pojasne, a da mi kao gradska uprava budemo dosljedni u njihovoj primjeni“, dodao je gradonačelnik Zoričić. (iPress)