Intenzivna vrućina u većem dijelu Europe uzrokovala je lipanjske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike.

Snažni toplinski val uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za lipanj u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stupnjeva.

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 Celzijevih stupnjeva, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Europi. Znatno je viša i od lipanjskog prosjeka od 13 Celzijevih stupnjeva.

U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 Celzijevih stupnjeva, a u dijelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37.

Lipanjski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 Celzijeva stupnja niža od lipanjskog rekorda od 41 Celzijevog stupnja.

Ekstremne vrućine proširile su se na Sjevernu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mjesečnim rekordom od 48,7 Celzijevih stupnjeva.

S druge strane, Europu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i ceste u Koruškoj.

U nastavku tjedna očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene tučom i jakim vjetrom. (Hina)