Oštećenje na zrakoplovu Croatia Airlinesa koji je sinoć sletio u Sarajevo nije nastalo iz vatrenog oružja kako se to prvotno nagađalo, nego je izazvano mehaničkim udarcem.

"Nakon provedenog očevida prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja", navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Po istome izvoru analizama na licu mjesta utvrđeno je kako nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova na trupu zrakoplova koji bi ukazivali da je oštećenje nastalo zbog korištenja vatrenog oružja.

"Prema stavu stručnih osoba oštećenje je izazvano mehaničkim udarcem", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Na zrakoplovu Croatia Airlinesa koji je sinoć letio na relaciji Zagreb Sarajevo otkriveno je oštećenje za koje je u prvome oglašavanju Tužiteljstva BiH navedeno kako 'koje postoji mogućnost da je naneseno zrnom iz vatrenog oružja'.

Pucano na zrakoplov Croatia Airlinesa?

Zračni prijevoznik Croatia Airlines u četvrtak je potvrdio da su na trupu zrakoplovu, koji je letio na liniji Zagreb-Sarajevo, nakon slijetanja u Sarajevu u srijedu naveče uočena oštećenja na trupu zrakoplova, da je u tijeku policijski uviđaj te da sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi. 

"Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400, koji je na redovnoj liniji Zagreb - Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba, te sletio u Sarajevo u 22,50 sati, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima", priopćeno je iz Croatia Airlinesa. 

Trenutno je u tijeku policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, o čemu će, kako najavljuju iz hrvatskog zračnog prijevoznika, promptno obavijestiti javnost. 

"Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti", ističu iz Croatia Airlinesa.

Oštećeni zrakoplov trenutno se nalazi u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo - Zagreb, zaključuje se u priopćenju Croatia Airlinesa.

Državno Tužiteljstvo BiH ranije je priopćilo da je na zrakoplovu Croatia Airlinesa, koji je u srijedu navečer sletio u Sarajevo, uočeno oštećenje koje je moglo nastati pucnjem iz vatrenoga oružja. 

Prigodom redovitog pregleda zrakoplova na pisti sarajevske zračne luke na trupu letjelice uočeno je oštećenje nakon čega je odmah naložena istraga.

Priopćenjem državnog Tužiteljstva BiH ne isključuje se mogućnost da je oštećenje naneseno "iz vatrenog oružja". 

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH zatražio je provođenje uviđaja uz nazočnost pripadnika Uprave za civilno zrakoplovstvo BiH.

Iz Tužiteljstva BiH su također naveli kako oštećenje na trupu zrakoplova "nije ni na koji način ugrozilo sigurnost leta i putnika". 

Detaljnim pregledom utvrdit će se način oštećenja, kao i sigurnost zrakoplova za dalju zračnu plovidbu, naveli su iz Tužiteljstva BiH. 

Nije poznato gdje je zrakoplov oštećen i kako je došlo do ovog incidenta. (Hina)