Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio u utorak je kazao da napušta stranku Pokret pet zvijezda kako bi osnovao novu parlamentarnu stranku koja podržava premijera Maria Draghija.

Di Maio se za ovaj potez odlučio pošto je optužio čelnika Pet zvijezda i bivšeg premijera Giuseppea Contea za potkopavanje vladine podrške Ukrajini i slabljenje utjecaja Rima u Europskoj uniji.

Raskol u Pokretu pet zvijezda mogao bi izazvati nove nestabilnosti u Draghijevoj višestranačkoj koaliciji.

Pokretu pet zvijezda sve je više smetalo slanje oružja iz Italije u Ukrajinu, a naveliko se nagađa da Conte razmišlja o povlačenju stranke iz vlade kako bi zaustavio opadanje popularnosti stranke u anketama.

Ako se Pokret pet zvijezda zaista odluči na povlačenje iz vlade, Draghi će i dalje imati većinu, ali više ne bi bio na čelu koalicije „nacionalno ujedinjenje“ na što je pristao u veljači prošle godine.

Čak i ako Draghi odluči prijeći preko ovoga, druge stranke mogle bi pratiti primjer Pokreta pet zvijezda što bi ugrozilo njegovu koaliciju.

Pokret pet zvijezda stranka je s najviše zastupnika u parlamentu, a na zadnjim izborima 2018. osvojili su čak 33 posto glasova. Međutim, od tada joj je popularnost značajno pala, nakon gubitka populističkog imidža zbog participacije u vladi.

Prema posljednjim anketama stranka može računati na oko 13 posto birača, a na lokalnim je izborima prošloga tjedna osvojila jedva tri posto glasova. (Hina)