Slovenske zdravstvene vlasti potvrdile su u utorak da je u zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze virusom majmunskih boginja. Slučaj je potvrđen kod muškarca koji je boravio na Kanarskim otocima, a simptome bolesti je dobio nakon povratka u Sloveniju.

Oboljeli muškaraca nije hospotaliziran i u dobrom je stanju, rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani infektolog Mario Fafangel iz slovenskog Instituta za javno zdravlje.

Sumnja da je zaražen pojavila se u ponedjeljak, a u utorak je analizom potvrđena u laboratoriju Infekcijske klinike.
Sada se traže njegovi kontakti kako bi se utvrdio izvor zaraze te kako bi se spriječilo potencijalno inficiranje drugih osoba.

Po zadnjim podacima, do sada je 16 država izvijestilo da su zabilježile slučajeve ove virusne bolesti.

Bolest ne predstavlja veliku opasnost, pojavljuje se uglavnom u Africi, a smrtnost je izuzetno rijetka, kazali su na konferenciji slovenski zdravstveni stručnjaci, pozvavši one koji bi mogli osjetiti simptome te bolesti da se odmah jave liječniku, te u slučaju sumnje i potvrde bolesti ostanu u izolaciji.

WHO potvrdio 131 slučaj majmunskih boginja izvan Afrike

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u utorak da je potvrđen 131 slučaj majmunskih boginja i 106 sumnjivih slučajeva od pojave prve zaraze 7. svibnja izvan dijelova Afrike u kojima se majmunske boginje obično šire, ali zdravstveni dužnosnici napominju da je epidemija "obuzdana".

Unatoč tome što je epidemija neuobičajena, ostaje "obuzdana" i ograničena, objavio je WHO koji saziva daljnje sastanke kako bi savjetovao države kako da se nose sa situacijom.

Majmunske boginje su obično blaga virusna infekcija koja je endemična u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom, a do izbijanja epidemije, majmunske boginje rijetko su se pojavljivale u drugim dijelovima svijeta. Većina nedavnih slučajeva zabilježena je u Europi.

"Potičemo sve vas da povećate nadzor nad majmunskim boginjama kako biste vidjeli gdje su razine prijenosa i razumjeli kamo to ide", rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

Rekla je da nije još jasno jesu li slučajevi "vrh ledenog brijega" ili je već prošao vrhunac prijenosa.

Briand je u govoru na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi ponovila stajalište WHO-a da je malo vjerojatno da je virus mutirao, ali je napomenula da je prijenos možda potaknut promjenom ljudskog ponašanja, posebno jer se ljudi počinju sve više družiti nakon ukidanja ograničenja protiv covida-19 u cijelom svijetu.

Mnogi slučajevi, ali ne svi, zabilježeni su kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, a Briand je istaknula da je posebno važno pokušati spriječiti prenošenje majmunskih boginja spolnim putem.

Simptomi uključuju groznicu i karakterističan kvrgavi osip. Zapadnoafrički soj majmunskih boginja, identificiran u trenutnoj epidemiji, ima stopu smrtnosti od otprilike jedan posto.

Iako je rekla da epidemija "nije normalna", Briand je naglasila da je "obuzdana". Dostupna su cjepiva i terapije, dodala je i pozvala na odgovarajuće mjere suzbijanja majmunskih boginja, više istraživanja i globalnu suradnju.

"Nemojmo od muhe praviti slona", rekla je. (Hina)